Pardubice: Město zakoupilo dalších 7 defibrilátorů. Instalovalo je do budov magistrátu

03.06.2016 15:00

Sedm moderních defibrilátorů je nyní nově k dispozici v Pardubicích pro případ resuscitace při zástavě srdce. Po hokejové aréně, plaveckém bazénu nebo městské policii jsou teď přístroje k dispozici také přímo v budovách magistrátu. Radnice investovala do defibrilátorů necelých 260 tisíc korun.

Pardubice: Město zakoupilo dalších 7 defibrilátorů. Instalovalo je do budov magistrátu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Nákup defibrilátorů jsem inicioval poté, co jsem zažil srdeční kolaps kolegy přímo v mé kanceláři. Defibrilátor, který by mu tehdy okamžitě k restartu srdce pomohl, jsme k dispozici při poskytování první pomoci neměli. Jsem rád, že v tomto případě vše dobře dopadlo a kolega je dnes už v pořádku. Protože ale v souvislosti se zdravím nelze spoléhat na štěstí, domnívám se, že defibrilátory jsou ve veřejných budovách v podstatě nutností,“ vysvětlil důvod pořízení dalších života zachraňujících přístrojů náměstek primátora zodpovědný za zdravotnictví Jakub Rychtecký s tím, že nákup defibrilátorů odsouhlasila městská rada na počátku března.

Nové defibrilátory pro případ neodkladné amatérské resuscitace jsou k dispozici na radnici na Pernštýnském náměstí, v budovách magistrátu ve Štrossově ulici, na náměstí Republiky, v ulici U Divadla a v budově registru vozidel v Černé za Bory. Dva jsou pak na radnicích pátého a šestého pardubického obvodu.

Zaměstnanci magistrátu prošli školením první pomoci

„Protože víme, jak důležité je umět poskytnout kvalitní první pomoc, nabízíme pracovníkům úřadu v rámci vzdělávání odborné proškolení v této oblasti. Zahrnuje právě i instruktáž, jak se mají defibrilátory při záchraně osoby se srdečním selháním správně použít. Velmi mne překvapilo a zároveň opravdu potěšilo, že zájem o školicí kurz byl obrovský. Za poslední půlrok jej dokonce absolvovala drtivá většina z celkového počtu 361 zaměstnanců,“ uvedl tajemník pardubického magistrátu Michal Zitko.

První defibrilátor pro amatérskou záchranu života byl v Pardubicích umístěn v roce 2008 do hokejové arény na základě rozhodnutí hokejové asociace, aby byly tyto přístroje k dispozici na všech extraligových utkáních. O rok později pak radnice vybavila externími defibrilátory dalších 5 exponovaných míst ve městě.

V každém ze zařízení, kde je defibrilátor k dispozici, je několik lidí proškolených k jeho obsluze, přístroj však může úspěšně použít i laik. S otevřením malého kufříku, v němž je defibrilátor uložen, se spustí hlasový záznam. Ten navádí osobu poskytující první pomoc krok za krokem, od rozbalení elektrod až po umělé dýchání. Přístroj samostatně vyhodnotí poruchu srdečního rytmu, v případě potřeby vyzve obsluhu k aplikaci výboje, amatérskému záchranáři pomůže také při udržování správného rytmu stlačování hrudníku při masáži srdce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

19:27 Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

4. brigáda rychlého nasazení byla založena 1. července 1994 jako reakce na potřebu moderní a efektiv…