Pardubice: Na Štědrovečerní procházku můžete vyrazit i letos

23.12.2015 12:09

Obyvatelé Pardubic se i o letošním Štědrém večeru mohou vydat do města na procházku. Strávit po vánoční nadílce společné chvilky s přáteli v otevřeném centru města se už pro mnohé Pardubany stalo nedílnou součástí Štědré noci.

Pardubice: Na Štědrovečerní procházku můžete vyrazit i letos
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Pardubická Štědrovečerní procházka se koná od roku 1998 a je ojedinělou akcí svého druhu v České republice. Největší zájem je tradičně o prohlídku Zelené brány či nočního zámku, který je slavnostně vyzdoben a o Štědrém večeru otevírá většinu svých expozic, včetně běžně nepřístupných prostor jako je zámecká věž s vyhlídkou.

„Je až udivující, jaké množství lidí opustí teplo domovů a rozzářené vánoční stromky a vyjde do ulic. Všichni tak mohou díky této akci prožívat vánoční atmosféru ještě intenzivněji. Mnoho pardubických rodin si Vánoce bez štědrovečerní noci prožité společně v centru Pardubic nedokáže představit, což mě moc těší,“ řekl primátor Martin Charvát, který si štědrovečerní zpívání před radnicí nenechá ujít.

Půlnoc si 24. prosince můžete užít např. ve Východočeském divadle na tradičním hudebním setkání, nebo v pardubických kostelích na bohoslužbách. Zajít můžete také do některé z restaurací, kaváren či vináren, které mají otevřeno dlouho přes půlnoc.

Zatímco o Štědrém večeru to ve městě ožije, na Silvestra město oslavy spojené s příchodem nového roku nechystá. Přestože Pardubice přijaly vyhlášku, jíž se snaží zamezit zbytečnému hluku, projevům výtržnictví a vandalismu v souvislosti s užíváním a provozováním zábavní pyrotechniky, Silvestrovské ohňostroje mají výjimku.

Procházka Pardubicemi o Štědrém dnu 24. 12. 2015

Galerie města Pardubic - otevřeno 10 – 15 a 21 – 24 hodin

Sýpka - „Já vím, co tím myslíš ...“  výstava prací studentů ateliéru Performance Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pod vedení Jiřího Kovandy

Zelená brána - otevřeno 10 - 15 a 21 – 24   prohlídka expozic a předbraní, vyhlídkový ochoz

Zámek – Východočeské muzeum Pardubice a Východočeská galerie v Pardubicích - brány zámku a muzea se otevřou od 21.30 do 24 hodin, kdy se již po patnácté uskuteční Štědrovečerní muzejní noc. Vstup do expozic a výstav muzea bude zdarma. Z technických důvodů nebude přístupná expozice Peníze v Čechách 1520–1620, expozice Příroda východního Polabí a archeologická expozice, zato bude otevřena vyhlídka na zámecké věži.

Východočeská galerie – výstava:Jindřich Prucha a Železné hory. J. Prucha (1886 – 1914) zachytil ve svých obrazech některé partie pardubického kraje takovým způsobem, že natrvalo vešly do obecného povědomí.

Pernštýnské náměstí - Na schodech radnice se ve 23 hodin uskuteční tradiční Štědrovečerní zpívání České mše vánoční J. J. Ryby na schodech radnice na Pernštýnském náměstí, opět v podání Pardubického dětského sboru pod taktovkou sbormistra Zdeňka Kudrnky. Sólisté tentokráte budou Eliška Hájková – soprán, Zdeňka Grossová – alt, Marek Hergovits – tenor a Jakub Hrubý – bas. Na varhany je doprovodí skvělí Vlastimil Bičík a Petr Hostinský. Závěr bude patřit tradičně dechové hudbě Živaňanka pod vedením pana kapelníka Jindřicha Vašíčka, jenž je kapelníkem již úctyhodných 41 let.

Východočeské divadlo Pardubice -  24:00  Štědronoční zpívání v divadle - Tradiční půlnoční setkání v divadle. Přijďte si s námi i letos prodloužit sváteční atmosféru. A nezapomeňte doma hudební nástroje, jeviště může být opět i vaše! Chybět nebudou vánoční koledy ani dárky pod stromečkem…

Bohoslužby – římskokatolická farnost Pardubice

Kostel sv. Bartoloměje – 16:00 bohoslužba pro rodiny s dětmi a 22:00 a 24:00 sváteční bohoslužby

Kostel Zvěstování Panny Marie – otevřeno 24:00

Kostel sv. Václava - Salesiáni Dona Boska – otevřeno 22:00

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…