Pardubice: Nekrmte nutrie, vyzývá občany město na informačních cedulích

09.05.2021 14:21

Pardubice trápí, stejně jako řadu jiných měst, přemnožené nutrie. Vyskytují se prakticky na celém území města v blízkosti vod, a protože je lidé houfně krmí, jsou ochočené a jejich počet každým rokem stoupá.

Pardubice: Nekrmte nutrie, vyzývá občany město na informačních cedulích
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Mohou ale přenášet spoustu nemocí, podhrabávají keře a stromy podél břehů a spolu s nimi se ve městě množí také potkani. Město proto nechalo vyrobit informativní cedule vyzývající obyvatele města k nekrmení těchto v Česku nepůvodních zvířat.

„Krmení nutrií se stalo jakýmsi koloritem trávení volného času na procházkách městem. Díky tomu se zvířata přestala lidí bát, žerou prakticky z ruky a nechají se hladit. Bylo by ale dobré vědět, že ačkoliv vypadají roztomile, škodí člověku i přírodě. Proto jsme nechali pro starosty městských obvodů vyvěsit informační cedule, aby lidé zvířata nekrmili a nepodporovali tak jejich přemnožení,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Jan Nadrchal.

Nutrie se do centra Pardubic rozšířily po vodě z nedalekých Sezemic. Absence přirozených nepřátel, teplé zimy v posledních letech a pravidelný přísun potravy od lidí způsobily jejich rychlé množení, které však není dobré ani pro přírodu, ani pro člověka. „Nutrie dokážou spást vegetaci kolem břehů a jejich až desítky metrů hluboké nory mohou způsobit sesuv půdy, nebo dokonce pádu stromů. Mohou být přímo nebezpečné i pro člověka – často přenáší různé nakažlivé nemoci, např. leptospirózu, salmonelózu, krysí žloutenku nebo třeba některé druhy parazitů,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča, který nechal cedule vyrobit. „Opravdu není vhodné nechat nutrie dál množit. Lidé je krmí ve velkém a ony ani nejsou schopny samy vše sežrat. U řek tedy zůstává spousta zbytků potravy a – zcela logicky, co nezvládnou zkonzumovat nutrie, moc rádi dožerou potkani. Oba tyto živočišné druhy se velmi dobře množí, což v našem městě určitě nechceme,“ dodal Miroslav Míča.

S přemnožením nutrií se potýká pět městských obvodů a starostové již cedule na místa jejich výskytu instalovali. „Maminky s dětmi chodí ke slepému rameni Labe u Bajkalu krmit nutrie dennodenně, nutrie si na to zvykly, žerou z ruky a někteří dospělí jedinci i mláďata se dokonce nechají hladit. V okolí vody ale okusují a podhrabávají keře a stromky, a když jsem je na místech, kde je lidé krmí, počítal už v desítkách, rozhodl jsem se požádat město o spolupráci v boji proti jejich množení,“ řekl starosta druhého městského obvodu Radek Hejný. „V Polabinách jsme zatím instalovali dvě cedule s informacemi, co jsou vlastně tato zvířata zač a proč není dobré jejich množení podporovat, přičemž věříme, že na to mnozí uslyší. Je ale pravděpodobné, že další cedule ještě nainstalujeme – bude to odvislé od toho, zda se zvířata za potravou po vodě rozšíří i na jiná místa Polabin,“ dodal starosta Hejný.

Nutrie říční je velký hlodavec chovaný na kožešinu a maso. Pochází z Jižní Ameriky a v 80. letech patřilo tehdejší Československo k jeho významným chovatelům. Nutrie se postupně přizpůsobily našim podmínkám, zabydlely se převážně v teplejších částech země v blízkosti vod a začaly se úspěšně množit. Patří k invazivním druhům, a zatímco v jižní Americe jsou potravou pro krokodýly či velké hady, v Česku nemají přirozeného nepřítele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …