Pardubice: O startovacích bytech je letos již rozhodnuto

14.03.2018 11:30

Pardubice rozdělily další startovací byty. O tom, komu bude celkem pětadvacet bytů pronajato, přitom rozhodlo únorové slosování. Počet žádostí navíc každým rokem stoupá, město jich letos přijalo o zhruba šedesát více než loni. „Výherce“ nyní čekají prohlídky bytů a podpisy nájemních smluv.

Pardubice: O startovacích bytech je letos již rozhodnuto
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Z počtu žádostí je zřejmé, že mladí pracující lidé mají o projekt startovacího bydlení stále větší zájem. Město loni přijalo 204 žádostí, letos toto číslo vzrostlo na 262. Dvě třetiny žadatelů nemají trvalé bydliště v Pardubicích a přitom zde pracují, ukazuje se, že se nám projektem startovacího bydlení daří lákat do Pardubic mladé, perspektivní lidi,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku a projekt startovacího bydlení Jakub Rychtecký s tím, že průměrný věk žadatelů je necelých 26 let a téměř 40 procent žadatelů má vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání.

Pouze dvě žádosti přitom nesplňovaly uvedená kritéria. „V jednom případě zájemce již vlastnil nemovitost určenou k bydlení, ve druhém případě pak u žádosti chyběly povinné přílohy. Všechny podmínky i potřebné dokumenty, které je nutné spolu s žádostí o startovací byt doložit, jsou však pravidelně s dostatečným časovým předstihem zveřejňovány na webu města,“ dodává Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí Magistrátu města Pardubic.

Vylosovaní zájemci mají nyní možnost si jimi požadovaný byt prohlédnout a ke konci dubna, případně začátkem května je čeká podpis čtyřleté nájemní smlouvy s městem. První tři roky přitom bude nájemník platit 50 korun za metr čtverečný plus energie, v posledním roce bude částka za metr čtverečný činit 80 korun plus energie.

Pardubice realizují projekt startovacího bydlení již třetím rokem, za tu dobu město nabídlo již 75 městských bytů, radnice neeviduje za dobu fungování projektu ani korunu dluhu na nájemném. Radní se ve směrnici pro přidělování městských bytů zavázali, že ročně uvolní minimálně 25 bytů pro potřeby tohoto projektu. „Obrovský zájem o startovací byty je pro nás motivací do další práce, jednou z uvažovaných lokalit pro potřeby startovacích bytů by mohly být například bytové domy v Husově ulici, kam bychom měli na základě doporučení a analýz ČVUT investovat,“ uzavřel náměstek Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.