Pardubice: Radní dali zelenou polytechnickým dílnám a galerii v areálu Automatických mlýnů

22.05.2020 8:38

Pardubice by brzy mohly znát zhotovitele jednoho z klíčových městských projektů, který se skládá ze dvou částí – Centrálních polytechnických dílen (CPD) a Galerie města Pardubic (GAMPA), jež mají vzniknout v areálu bývalých Automatických mlýnů. O finálním záměru včetně harmonogramu a financování stavby budou rozhodovat Zastupitelé ve čtvrtek 28. května, pokud záměr zastupitelstvem projde, může radnice přejít k vypsání zadávacího řízení.

Pardubice: Radní dali zelenou polytechnickým dílnám a galerii v areálu Automatických mlýnů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Celkové náklady na realizaci obou projektů dosahují výše necelých 352 milionů korun, radnice však počítá s tím, že více jako polovinu výdajů pokryje dotace ITI Hradecko-pardubické aglomerace. „Dotace by mohla pokrýt téměř 60 procent z celkových nákladů, což je zhruba 209 milionů korun. Realizaci projektů jsme se přitom rozhodli rozdělit na dvě etapy, tak abychom zvýšili možnost získat maximální možnou podporu ze strany ITI a snížili tak podíl vlastních zdrojů v rámci celkových nákladů,“ informuje primátor Pardubic Martin Charvát.

První etapa zahrnuje stavby CPD a GAMPY a vyjít by měla na přibližně 254,5 milionu korun, druhá etapa s celkovými náklady zhruba 97 milionů korun se pro změnu týká pořízení vybavení, speciálních učebních pomůcek a IT technologií. „Projektový záměr na stavbu Centrálních polytechnických dílen již schválil Řídicí výbor ITI v říjnu 2019, a to včetně výše dotace 115 milionů korun z EU, ze státního rozpočtu bychom na tento projekt měli získat podporu dalších 6,76 milionu korun. V případě GAMPY, jejíž projektový záměr na stavbu byl schválen v březnu tohoto roku, dosahuje výše dotační podpory prostřednictvím ITI 17 milionů korun z EU a 1 milion ze státního rozpočtu,“ dodává primátor Pardubic Martin Charvát s tím, že o dotaci na pořízení pomůcek a vybavení bude město žádat v novém programovacím období 2021-2027 ITI Hradecko-pardubické aglomerace, a to s cílem získat finanční prostředky ve výši zhruba 69 milionů korun.

Areál nabídne kulturně vzdělávací centrum

Budoucí Centrální polytechnické dílny a GAMPA promění část mlýnů v kulturně vzdělávací centrum celé Hradubické aglomerace, jehož prostřednictvím bude nejen možné poskytnou lidem od 3 do 99 let nadstandardní vzdělávání na evropské úrovni, ale zároveň ji proměnit v místo volnočasových aktivit pro všechny věkové kategorie. „Nejlepší investicí do budoucnosti je investice do celoživotního vzdělávání. V dopoledních a odpoledních hodinách počítáme s moderní blokovou výukou pro děti a žáky mateřských i základních škol, ale i studenty středních škol, kteří budou poznávat svět nejen prostřednictvím teorie, ale konkrétního projektu a prožitku, zážitkových metod a experimentů. Pozdní odpoledne a víkendy jsou určeny pro veřejnost, rodiny a jednotlivce všech generací včetně možností rekvalifikací a školení zaměstnanců firem z regionu. Je nutné si uvědomit, že při realizaci takovéhoto projektu musíme vycházet z předpokladu, aby didaktické vybavení a navržené vzdělávací programy byly aktuální a konkurenceschopné také v budoucnu a mohly se dále a pružně s dobou vyvíjet. Podle toho jsme k výběru pomůcek, vzdělávacích kurzů a skutečně excelentního hardwarového i softwarového vybavení učeben, ale i systému celé budovy přistoupili. Na radě jsme jednohlasně doporučili zastupitelům jít do takzvané plné varianty, kdy na vybavení počítáme s částkou 97 milionů korun, kterou chceme pokrýt převážně evropskými dotacemi. Vše bude odpovídat nejmodernějším trendům, účastníci a lektoři budou mít k dispozici interaktivní zobrazovače, budou moci pracovat s virtuální realitou, ale také na dlouhodobých a nejenom výzkumných projektech. Další unikátní vzdělávací expozicí a prostorem k prezentaci bude Science on Sphere, neboli Věda na kouli, díky které budou moci účastníci vzdělávání poznávat například přírodní jevy v reálném čase. Ve spojení s imerzivním prostředím takové zařízení nemá ve středoevropském kontextu konkurenci,“ popisuje budoucí špičkové vybavení Centrálních polytechnických dílen náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký, který projekt vede.

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí

V rekonstruované části mlýnu vzniknou laboratoře, dílny, vybudován zde bude prezenční a promítací sál či Sál dětí s tematickými programy. Město navíc navázalo spolupráci s odborníky z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a také s Pedagogickou fakultou Univerzity Hradec Králové, která pro CPD vytvořila 115 výukových programů, včetně 69 programů pro laboratoře a 44 programů pro dílny. „Centrální polytechnické dílny by měly být cestou, jak více podnítit zájem po technických oborech a uspokojit poptávku regionálních firem, které často volají po pracovnících s technickým zaměřením. Chceme pečovat o mladé lidi s potenciálem v klíčových oborech včas, aby zůstávali do budoucna v regionu. Jednáme o konkrétních možnostech spolupráce a zapojení Krajské hospodářské komory Pardubického kraje, Univerzity Pardubice, ale i dalších významných zaměstnavatelů z regionu. Všude dostáváme pozitivní zpětnou vazbu. Pokud zastupitelé záměr schválí, již v červnu bychom mohli vyhlásit zadávací řízení na zhotovitele stavby, přičemž vítěz by měl být znám na přelomu srpna a září. Následně bychom mohli podat na oba projekty plnou žádost o dotaci. Stavbu bychom chtěli zahájit na podzim tohoto roku, přičemž hotovo by mělo být do konce roku 2022,“ doplňuje plánovaný harmonogram náměstek Rychtecký.

Areál Winternitzových automatických mlýnů, jejichž provoz byl ukončen v roce 2013, patří mezi nejvýznamnější stavby moderní české architektury, navíc se jedná o jednu z technických kulturních památek na území ČR. Centrální polytechnické dílny a GAMPA se budou nacházet v místě bývalého skladu balené mouky, který spolu se souvisejícími pozemky a projektovou dokumentací město od soukromého vlastníka odkoupilo v roce 2018. V současné době se v areálu připravují kromě CPD a GAMPY další dva projekty – expozice Gočárova muzea v silu spolu s projektem veřejných prostranství v areálu mlýna, tento týden pak odstartují práce na stavbě Východočeské galerie, jejímž investorem je Pardubický kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…