Pardubice: Rekonstruovaná radnice postupně vydává svá tajemství

04.05.2019 11:49

Rekonstrukce pardubické radnice, která začala před více než rokem, finišuje. Přesto, že se práce chýlí ke konci, více než sto let stará budova má stále svá tajemství. Nyní dělníci v průjezdu, části chodeb a některých kanceláří severního traktu objevili pod nánosem novodobých maleb původní výmalbu, podobnou té, která zdobí chodby jižního křídla radnice.

Pardubice: Rekonstruovaná radnice postupně vydává svá tajemství
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Původní malby se ukázaly při odstraňování novodobých výmaleb. Nyní probíhá jejich čištění. Nález bude zdokumentován a podroben zkoumání konzília odpovědných zástupců památkové péče. Nalezený stav původních výmaleb v severním křídle bude popsaný a zdokumentovaný restaurátorskou zprávou,“ řekl Martin Hebr z odboru investic pardubického magistrátu. Celá rekonstrukce budovy radnice totiž podle něj probíhá v režimu stavebních úprav kulturní památky, kterou budova postavená na sklonku 19. století, je.

Rekonstrukce radnice začala v lednu loňského roku. Zásah stavbařů byl neodkladný, neboť stropy budovy, postavené v roce 1895 byly napadeny dřevomorkou, kterou nezastavilo ani ošetření dřevěných konstrukcí při částečné rekonstrukci v letech 1993 a 1994. Rekonstrukci budovy provádí sdružení firem Chládek a Tintěra a Marhold, část restaurátorských prací společnost Jenšovský. Náklady na stavební a restaurátorské prace se přiblíží 100 milionům korun. Hotovo by mělo být zhruba v polovině letošního roku.

„Nález dalších maleb rekonstrukci jistě oproti původní ceně prodraží, nicméně jde o památkově chráněný objekt, který může skrývat, a jak se během rekonstrukce ukázalo také skrývá, různá překvapení. V tuto chvíli počítáme s tím, že malby stropu v průjezdu z Wernerova nábřeží budou rekonstruovány. Většina dalších ploch bude pečlivě zadokumentována a následně překryta vápennými malbami. To umožní v budoucnosti případnou rekonstrukci maleb,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…