Pardubice: S náklady za testování pomůže sociálním podnikům městská dotace

12.05.2021 14:47

Sociální podniky, které působí na území města a jejichž zaměstnanci stejně jako v jiných firmách musejí být pravidelně testováni proti onemocnění Covid-19, nebudou na pokrytí nákladů spojených s testováním samy. Radnice se totiž rozhodla podpořit tyto podniky formou individuálních dotací a rozdělila mezi celkem čtyři subjekty z Programu podpory v sociální a zdravotní oblasti přes 54 tisíc korun.

Pardubice: S náklady za testování pomůže sociálním podnikům městská dotace
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Jak totiž udávají nařízení přijatá Vládou ČR, zaměstnanci mohou být přítomni na pracovišti pouze v případě, že v posledních sedmi dnech podstoupili negativní PCR test nebo se mohou prokázat maximálně tři dny starým negativním antigenním testem. „Pro sociální podniky jsou náklady spojené s pořizováním testovacích sad přeci jen znatelným zásahem do už tak omezeného rozpočtu, zejména pokud podnik vykazuje desítky zaměstnanců, což jeho provozní výdaje v souvislosti s testováním zvýší o desetitisíce. Organizace navíc nemají možnost uplatnit tyto náklady, vzniklé na základě mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, v rámci dotačních výzev vypsaných Ministerstvem práce a sociálních věcí a musí se tak spoléhat samy na sebe. Rada města Pardubic proto odsouhlasila rozdělit mezi celkem čtyři subjekty částku zhruba 54 tisíc, která sociálním podnikům částečně vykompenzuje náklady spojené s pandemií Covid-19 a povinným testováním zaměstnanců,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast sociální politiky Jakub Rychtecký, který po diskuzi se sociálními podniky na území města s iniciativou podpory z rezervy Programu podpory v sociální a zdravotní oblasti přišel.

Městské dotace se dočkají organizace Péče o duševní zdraví – Středisko Výměník, ABC servis Pardubice, CEDR Pardubice a Česká abilympijská asociace, která v Pardubicích provozuje Centrum Kosatec. Tyto organizace zaměstnávají dohromady 154 osob s fyzickým či psychickým handicapem, které právě díky sociálním podnikům našly uplatnění v různých oborech, ať už se jedná o gastronomii či kompletaci a kontrolu kvality, řemeslné, úklidové a údržbové práce. „Každá organizace v rámci své žádosti doložila počet zaměstnanců, dosud prokazatelně vynaložené náklady za pořízení testovacích sad a tři cenové nabídky od různých subjektů či dodavatelů, od kterých by další testovací sady pořizovala v následujícím období,“ dodává náměstek s tím, že rozdělené dotační peníze mají sociálním podnikům pomoci pokrýt náklady spojené s nákupem testovacích sad za období od 1. března až do 30. června letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…