Pardubice: S výstavbou cyklostezky pomůže dotace

19.05.2017 13:46

Část cesty z Pardubic do Chrudimi bude pro cyklisty brzy o něco bezpečnější. Město totiž získalo dotaci na realizaci první etapy této trasy, tedy z Pardubic do Dražkovic. Z městského rozpočtu tak na její výstavbu půjde zhruba 2,5 milionu korun. Navrhovaná stavba je řešena jako sdružená stezka pro chodce a cyklisty a je součástí souboru staveb, jejichž záměrem je umožnit bezpečnější spojení těchto dvou měst.

Pardubice: S výstavbou cyklostezky pomůže dotace
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Tato cyklostezka je pro nás prioritou, i proto jsme na její výstavbu vyčlenili z městského rozpočtu částku 7,1 milionů korun, což byla předpokládaná cena stavby. Navíc se nám podařilo získat dotaci, která činí zhruba 2 miliony korun. Vzhledem k tomu, že celkové náklady stavby podle vysoutěžené ceny nepřesáhnou 4,5 milionu korun, městský rozpočet bude tato stavba stát nakonec jen zhruba 2,5 milionu korun,“ podotýká k úspěšné žádosti o dotaci náměstek primátora Jan Řehounek, který je za dotační politiku zodpovědný.

První etapa navrhované stezky bude začínat u stávajícího sjezdu do areálu MARO s.r.o. v Pardubicích a končit u výjezdové komunikace od areálu čerpací stanice pohonných hmot na severním okraji Dražkovic. „Před zahájením hlavních stavebních prací budou provedeny nutné úpravy k ochraně stávajících inženýrských sítí. Tyto úpravy budou prováděny bez přerušení provozu sítí,“ dodává ke stavbě cyklostezky náměstkyně primátora zodpovědná za investice a územní plánování Helena Dvořáčková s tím, že délka plánované trasy v první etapě je zhruba 0,6 kilometrů.

Cíle budování cyklostezky v tomto úseku jsou jasné – bezpečnější a plynulejší jízda. „Výstavba této stezky je důležitá, a to nejen proto, že cyklistika má v Pardubicích a celém regionu dlouhou tradici. Spousta lidí jezdí do práce na kole, studenti do škol. Díky této cyklostezce se zvýší bezpečnost účastníků provozu a jízda zde bude plynulejší. Řadu projektů chystáme i v rámci ITI Pardubicko-Hradecké aglomerace. Vydali jsme doporučující stanovisko například pro projekty modernizace odbavovacího systému cestujících v městské hromadné dopravě v Pardubicích a Hradci Králové nebo rekonstrukce Příhrádku v Pardubicích. Mezi další schválené projekty patří i prodloužení trolejbusové trati na obratiště Zámeček nebo v Trnové a Ohrazenici,“ uvádí předseda Řídicího výboru ITI a primátor města Pardubic Martin Charvát.

S výstavbou první etapy stezky do Chrudimi by se mělo začít v srpnu a trvat by měla až do listopadu letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …