Pardubice: Terminál B postaví společnost BAK

21.01.2022 16:43 | Tisková zpráva

Pardubice znají firmu, která pro město postaví dopravní terminál pro meziměstskou autobusovou dopravu. Ve veřejné soutěži na stavbu terminálu B, který bude navazovat na terminál městské hromadné dopravy před pardubickým hlavním nádražím, v tendru zvítězila pražská společnost BAK s nabídkovou cenou přes 106,3 milionů korun, s daní tedy téměř 129 milionů korun.

Pardubice: Terminál B postaví společnost BAK
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Na tuto stavbu máme schválenou dotační podporu z ITI ve výši téměř 100 milionů korun, zbývající náklady půjdou na vrub města. Je to jedna ze staveb, kterou zrealizovat musíme, neboť majitel pozemku pod stávajícím autobusovým nádražím již deklaroval své rozhodnutí tuto plochu využít k nové výstavbě. Navíc, tím, že terminál B přímo naváže na nedávno zrekonstruované přednádraží, v jehož sousedství v budoucnu vznikne nový obchodně administrativní komplex, získají Pardubice ze západní strany zaslouženě důstojný vstup do města,“ konstatoval náměstek primátora Jan Nadrchal s tím, že stavba nového terminálu by měla začít na jaře.

Původně měla být součástí stavby terminálu B i provozní budova, jako zázemí například pro Dopravní podnik města Pardubic či některé odbory pardubického magistrátu. „Vzhledem ke stavu ekonomiky a městského rozpočtu jsme se však, podobně jako u jiných projektů, rozhodli přistoupit k úspornější variantě a z návrhu stavby vyjmout dostavbu administrativní budovy,“ řekl primátor Martin Charvát.

Stavba nového terminálu potrvá zhruba 12 měsíců a celkem přijde na více než 128,5 milionu korun. Pardubice chtějí ale ještě letos vybudovat, s pomocí prostředků z ITI, také terminál u Univerzity Pardubice. „Zatímco terminál B řeší lepší propojení autobusové a vlakové dopravy a jejich napojení na městskou hromadnou dopravu, terminál Univerzita zabezpečí odpovídající infrastrukturu pro jeden z dopravních uzlů ve městě, kde dochází ke křížení regionální a městské hromadné dopravy. Jeho stavba vyjde zhruba na 27 milionů korun“ dodal primátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…