Pardubice budou v září patřit cyklistům

28.08.2011 20:14

V září v Pardubicích proběhnou hned dvě akce s cyklistickou tématikou: Do práce na kole a Evropský týden mobility. Současně bude představena nová koncepce, jejímž cílem je udělat město o něco přívětivější pro cyklisty.

Pardubice budou v září patřit cyklistům
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Do práce na kole

dopracenakole.pardubice.eu

1. zářívypukne v Pardubicích kampaň Do práce na kole. Až do 21. září se zaměstnanecké týmy o 2 až 4 členech budou snažit vykonat na bicyklech alespoň ? cest do práce. Ti, kteří této hranice dosáhnou, budou zařazeni do slosování o dovolenou s Medilou za 45 000 Kč. Registrace do soutěže probíhá až do 4. září na adrese dopracenako.pardubice.eu. Vítězný tým vylosuje 22. září na třídě Míru dánský velvyslanec Ole Moesby.

Soutěž má připomenout Pardubákům, že kolo je ve městě nejrychlejší dopravní prostředek, který navíc zlepšuje tělesnou a duševní kondici. Cyklisté nejsou izolováni od světa jako řidiči automobilů, jsou zdravější, veselejší, oživují veřejná prostranství a nezabírají zbytečně moc místa.

Pardubice jsou tradičně cyklistickým městem, ale ve srovnání se západní Evropou výrazně pokulháváme. Nejde jen o nedostatky infrastruktury pro cyklisty, ale vůbec o vnímání různých způsobů dopravy a jejich vlivů na město. Motivační kampaň má za cíl vyvolat v řadách veřejnosti diskuzi o městské dopravě. Samotná dopravní opatření totiž nestačí.

Evropský týden mobility - Město na Míru

mestonamiru.cz

Evropský týden mobility je každoroční mezinárodní událost, která upozorňuje na problémy související s rozšířenou automobilovou dopravou ve městech a která propaguje šetrnější způsoby dopravy. V Pardubicích bude probíhat od 16. do 22. září. V jejím rámci se skuteční několik dílčích akcí.

Automobily neznamenají jen určitou ekologickou zátěž, ale zabírají zbytečně moc místa. Lidé v nich nejsou v přímém styku s okolím. Proto se zdá být městské prostředí nepříjemné a nelákavé. Pěší, cyklistická a hromadná doprava jsou pro nemocná města spolehlivým lékem.

Doprava ale není vše, důležité je zatraktivnění veřejných prostranství, která by měla sloužit pro setkávání lidí, relaxaci, měla by být rušná a energická. Proto bude vyvrcholením Evropského týdne mobility festival Město na Míru. Program pro děti, tanec, divadla, koncerty, houpací sítě, pikniky, čerstvá káva od místních živnostníků, stánky s elegantními městskými koly, výstava studií odboru hlavního architekta a mnoho dalšího, to bude proměněná třída Míru. Proměna nastane ve čtvrtek 22. září. Snad bude hezky.

Dalšími akcemi v rámci Evropského týdne mobility bude velobiograf, výlet na divadlo a veřejná diskuze o budoucnosti pardubické cyklodopravy.(program týdne mobility v příloze)

Vize a plánovaná opatření pro cyklistickou dopravu

V rámci projektu Central MeetBike (více v příloze) právě vzniká důležitý koncepční materiál. Koncepce navrhuje opatření pro zatraktivnění cyklistické dopravy a cykloturistiky s výhledem do roku 2015. Materiál bude zahrnovat opatření na významných městských komunikacích, nebo zobousměrňování jednosměrek pro cyklisty ve zklidněných oblastech, ale také nové chráněné stezky, které zpřístupní a oživí území parku Na Špici a navazující nábřeží řeky Labe. Tato vize bude veřejnosti představena ve středu 21. 9. 18:00 v Divadle 29. Veřejná diskuze je jednou z akcí Evropského týdne mobility.

Vojtěch Jirsa
odbor hlavního architekta

Další zprávy z Pardubic čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…