Pardubice potvrdily, že jsou Hlavním městem cyklistů

09.07.2014 16:20

Téměř 53 tisíce kilometrů našlapali během května pardubičtí účastníci soutěže Do práce na kole. Pomyslně tak po rovníku obkroužili celou zeměkouli a ještě dojeli z Pardubic na fotbalové mistrovství do Brazílie. Udělali něco pro zdraví a životní prostředí ušetřili před tunami škodlivých zplodin.

Pardubice potvrdily, že jsou Hlavním městem cyklistů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Do akce Do práce na kole, jejímž cílem je zvýšit počet pravidelných cest na kole ve městech a tím v nich zlepšit prostředí pro život, se letos přihlásilo v Pardubicích 333 účastníků sdružených ve 113 týmech. Příznivci cyklistiky tak nezůstali nic dlužni titulu Hlavní město cyklistů, které Pardubice letos získaly. Více soutěžících se přihlásilo pouze v mnohem lidnatějších městech Praze a Brně. „Našlapali přesně 52 847 kilometrů. Kdyby jezdili autem, místo na kole, vzniklo by 7,6 tun oxidu uhličitého, což odpovídá spálení zhruba 2,75 tun hnědého uhlí,“ vypočetl pardubický cyklokoordinátor Vojtěch Jirsa.

Každý z přihlášených ujel během května průměrně 160 kilometrů.  Co do pravidelnosti dojíždění do práce na kole zvítězil tým Boží mlýny z pardubického magistrátu, co do výkonnosti však byl jednoznačně nejlepší  tříčlenný tým Keďáci ze společnosti Ekochem 94, který má za květen na svém kontě 1482 kilometrů. Jen kousek za ním zůstal tým Dopravního podniku města Pardubic, který našlapal ve čtyřech lidech 1961 kilometrů.  Titul Cyklozaměstnavatel roku získal Dopravní podnik města Pardubic. Nejvýkonnější jezdec, který ujel celkem 1248 kilometrů, je ze stejné společnosti.

Soutěž Do práce na kole pořádá iniciativa Auto*Mat od roku 2011. Tehdy se k Praze, kde nápad vznikl, přidaly Pardubice. O rok později přibylo Brno a Liberec, v roce 2013 se už soutěžilo v jedenácti městech, letos se jich zapojilo 19. Z původní zhruba tisícovky lidí, kteří se alespoň na měsíc rozhodli využívat k cestám do práce dopravní prostředek na vlastní pohon, jich letos už bylo téměř 5800.

„O soutěž byl velký zájem mezi jednotlivci i firmami, které dojíždění do práce na kole podporují. Kolo je totiž rychlý a pohodlný způsob cestování po městě nejen v době uzavírek hlavních silnic,“ řekl Jirsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.