Pardubice prověřily protipovodňovou ochranu

29.02.2016 20:03

Průchod v kamenné zídce, lemující Bubeníkovi sady, dnes uzavřely mobilní protipovodňové zábrany a oddělily tak park na břehu Chrudimky od okolních domů. Nešlo o přípravu na blížící se povodeň, ale pravidelné cvičení, které má prověřit, že jsou zábrany v pořádku a po ruce tak, aby v případě skutečného ohrožení ochránily město před stoletou vodou.

Pardubice prověřily protipovodňovou ochranu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Mobilní zábrany jsou součástí protipovodňových opatření, která mají Pardubice chránit před povodněmi. V případě ohrožení bychom jimi zahradili osm průchodů v protipovodňových zídkách. Pracovníci Služeb města Pardubic jsou schopni všechny tyto hliníkové zábrany, z nichž nejvyšší má ke dvěma metrům, přivézt a nainstalovat během necelých dvou hodin,“ řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství pardubického magistrátu Otto Sigmund.

Protipovodňové zídky by v Pardubicích ochránily před povodní domy na pravém břehu Chrudimky, protější břeh a zástavbu podél Labe zase chrání protipovodňové hráze. Systém ochranných hrází a zídek na toku Labe a Chrudimky, který by Pardubice ochránil před stoletou vodou, byl budován od roku 2006 ve spolupráci města, správce toku Povodí Labe a společností VAK Pardubice. „Následně byl protipovodňový systém doplněn o čerpací stanici vnitřních vod na Spojilském odpadu, v další etapě byly vystavěny přečerpávací stanice na kanalizačním systému, které po uzavření uzávěrů na výtocích do Labe, zajišťují částečné odčerpávání vod z uzavřeného kanalizačního systému města do Labe. Systém doplnil obtok v městské čistírně odpadních vod v Semtíně. Ten by umožnil při povodni využít stávající šneková čerpadla o poměrně velkém výkonu pro přečerpávání vod z uzavřeného kanalizačního systému do Labe,“ popsal Otto Sigmund opatření, která mají město na soutoku dvou řek chránit před takzvaně vnitřní vodou.

Protipovodňový systém byl v Pardubicích budován do roku 2012. Poznatky z pravidelných cvičení i z povodní  v letech 2010 a 2013 jsou podkladem pro jeho průběžné zdokonalování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…