Pardubice v pondělí uctí památku obětí heydrichiády

20.06.2015 10:38

Město Pardubice spolu s Československou obcí legionářskou uctí památku obětí heyrichiády. Pietní akt se uskuteční v pondělí 22. června od 15 hodin v areálu Památníku Zámeček. Ke vzpomínkové akci se připojí i projekt Oheň (bez)naděje 2015, jemuž dal záštitu také primátor města Martin Charvát.

Pardubice v pondělí uctí památku obětí heydrichiády
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Pietní akt se bude konat v místech, kde byly ležácké děti násilně odděleny od svých matek. Na ženy, stejně jako téměř na všechny obyvatele Ležáků, pak čekala smrt na nedalekém popravišti. „Jen těžko si člověk v dnešní době dovede představit hrůzu a beznaděj, kterou museli prožívat rodiče, jimž vytrhli před popravou z náručí jejich ratolesti... Když věděli, že už je nikdy neobejmou a nepolíbí, že je musí nechat napospas těm, pro které život obyčejného člověka, natož dítěte, nemá žádnou cenu… Nezapomínejme na to, jak obrovskou tragédii zapsala takzvaná heydrichiáda do našich dějin a kolik životů nevinných lidí vyhaslo kvůli událostem po atentátu na Reinharda Heydricha,“ řekl primátor Martin Charvát.

Projekt Oheň (bez)naděje, který se připojuje k pondělnímu pietnímu aktu na Zámečku, začíná již v neděli 21. června, a to zapálením ohně v obci Ležáky. Vzpomínková akce, která se zabývá osudem dětí z vypálených vesnic, pokračuje v úterý u Památníku v Lidicích a v pražských kostelích. 23. června, v den vypálení Ležáků, doputuje Oheň (bez)naděje do polského Chelmna nad Nerem, kde byl s největší pravděpodobností brutálně ukončen život 11 ležáckých dětí.

Již od 2. června hostí Larischova vila na Zámečku výstavu Heydrich 70.

Československá obec legionářská se rozhodla expozici pro veřejnost prodloužit. Navštívit putovní výstavu, která připomíná atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a vypráví symbolicky 70 příběhů, je možné ještě v sobotu 20. června od 9 do 15 hodin, v úterý 23. června od 14 do 17 hodin, v pátek 26. června od 12 do 17 hodin a v sobotu 27. června mezi 9. a 15. hodinou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…