Pardubice zastávkou protidrogového vlaku

08.10.2019 12:26

Na pardubickém vlakovém nádraží tento týden opět „zakotví“ Revolution Train, speciální multifunkční vlaková souprava, jejímž cílem je prevence proti drogám. V rámci dvoudenní akce konané 9. a 10. října do něj mohou nastoupit děti i široká veřejnost, pro které je pod vedením lektorů připraven zážitkový program přibližující rizika návykových látek včetně jejich dopadů na život.

Pardubice zastávkou protidrogového vlaku
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Každý rok se do projektu Revolution Train podle předem připraveného harmonogramu zapojují žáci osmých tříd základních škol zřizovaných městem, pro které se program stal součástí výuky. Děti v tomto věku rády zkouší nové věci, zejména pod tlakem okolí, proto je nezbytné seznámit je s riziky spojenými s drogami a ukázat jim, proč je dobré se návykovým látkám vyhnout,“ popisuje význam tohoto projektu známého i v zahraničí náměstek pro sociální politiku, zdravotnictví a školství Jakub Rychtecký.

Návštěvníci postupně projdou několika vagony, ve kterých se stanou svědky autonehody, dostanou se do drogového doupěte, ale i do vězení. „Děti jsou díky tomu, že se stanou nedílnou součástí příběhu, v němž zažívají různé emoce, schopné udržet větší pozornost. Interaktivní programy jsou tím nejefektivnějším způsobem, jak zanechat v jedinci silnější stopu, než je tomu v případě besed či přednášek,“ doplňuje náměstek Rychtecký s tím, že město projekt letos podpořilo částkou zhruba 180 tisíc korun. Od 8 do 15 hodin bude souprava k dispozici žákům pardubických ZŠ, od 15:30 hodin bude Revolution Train zdarma otevřen pro všechny zájemce z řad široké veřejnosti.

Pardubice se k projektu letos připojí již potřetí, přičemž loni Revolution Train navštívilo zhruba 600 dětí z pardubických základních škol. Projekt, který pořádá nadační fond Nové Česko, funguje již od roku 2015. Od té doby se k němu připojilo na 80 měst, a to nejen z České republiky, ale i z Německa, Slovenska, Polska či Rakouska. Cílem celého projektu přitom je šířit zejména mezi dětmi a mládeží zážitkovou formou povědomí o drogách a jejich dopadech. Díky anonymnímu dotazníku, který Pardubice od fondu obdrží, navíc město bude mít k dispozici podrobná data o tom, jaká je zkušenost mládeže s drogami, jaký způsobem mladiství tráví volný čas či jaké mají o drogách povědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…