Pátek 4. března bude v Jihlavě ve znamení bezpečných silnic

01.03.2016 19:05

V pátek 4. března 2016 od 10 do 16 hodin budou mít návštěvníci jihlavského City Parku možnost prakticky se seznámit na společné akci Statutárního města Jihlava, Týmu silniční bezpečnosti, Besipu a Policie České republiky se zásadami správného a efektivního používání reflexních doplňků. Pozornost však bude věnována i dalším tématům, jako např. bezpečné cyklistice či zásadám bezpečné přepravy dětí.

Pátek 4. března bude v Jihlavě ve znamení bezpečných silnic
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Na konci února se Česká republika zařadila mezi země, ve kterých pro chodce platí povinnost nosit za snížené viditelnosti vhodné reflexní doplňky. Dlouhodobě umírá šest chodců z deseti za tmy. „Každoročně je úplně zbytečně zmařeno mnoho lidských životů. Na páteční akci se mohou všichni přesvědčit, že označení kvalitními reflexními doplňky skutečně významně zvyšuje viditelnost chodců pro řidiče. A současně si také budou moci prakticky vyzkoušet, jak reflexy správně používat,“ konstatuje náměstek primátora pro dopravu Statutárního města Jihlava a předseda Dopravní komise Svazu měst a obcí Jaroslav Vymazal. „Chodci by však měli pamatovat na své zviditelnění nejen za tmy, ale i za soumraku či svítání, dokonce i za dne v případě mlhy či hustého deště,“ doplňuje plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Jak se správně zviditelnit

Není stanoveno, jak přesně má reflexní doplněk vypadat a kde má být umístěn. Rozhodně je třeba pamatovat na jeho dostatečnou plochu. „Za minimum považuji rozměry kvalitního reflexního pásku, ten je třeba umístit na nad zápěstí, případně i nad kotník na straně přivrácené ke středu vozovky“, upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Za snížené viditelnosti totiž řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla – ideálně právě nad zápěstím a nad kotníkem. Na pohybující se světélkující body reagují zhruba 3x dříve než na reflexní plošky staticky umístěné na trupu. Používat je možno i kvalitní reflexní přívěšky. Měly by být umístěny na straně ke středu vozovky a současně musí být viditelné pro řidiče přijíždějící nejen k čelu, ale i k zádům chodce.

Cestujeme s dětmi – bezpečně a pohodlně

V ČR platí povinnost přepravovat ve vozidle, které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě ve věku do 18 let, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky. „Počet případů, kdy tomu tak není, rok od roku klesá. Je však třeba pamatovat i na zásady správného používání sedaček. V opačném případě čelí děti sedminásobně vyššímu riziku úmrtí při dopravní nehodě“, říká krajský koordinátor BESIP Milan Stejskal.

Na bezpečnost nejmenších pasažérů či cyklistů důsledně dbají i v dalších státech Evropské unie. I to, jaká pravidla platí v jednotlivých státech, se návštěvníci dozvědí na páteční akci konané v jihlavském City Parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

22:28 Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

Statutární město Mladá Boleslav, město Kosmonosy, obec Bradlec, obec Řepov a obec Kolomuty společně …