Pelhřimov: Festival pro duši nám pomůže otevřít oči

30.08.2019 19:33

V pondělí 2. září se na Masarykově náměstí v Pelhřimově uskuteční festival Na vlastní duši, který má za cíl přiblížit veřejnosti problematiku duševních onemocnění a hlavně destigmatizovat lidi, kteří takovýmto onemocněním trpí.

Pelhřimov: Festival pro duši nám pomůže otevřít oči
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Proč právě toto téma? Festival se koná v první školní den a pořadatelé chtějí zaměřit svou pozornost hlavně na mladé lidi a studenty. Je totiž velmi důležité zachytit duševní onemocnění včas, protože pak se s ním dá lépe pracovat a jeho následky nejsou tak zlé. Vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSu Vysočina Markéta Křivánková v této souvislosti také zmínila zkušenosti z besed na středních školách, které FOKUS pořádá. Zpětné vazby od mladých účastníků těchto besed ukazují, že mají často zkušenosti například s úzkostmi, depresemi nebo dokonce sebepoškozováním. I z těchto důvodů je třeba o tématu duševních onemocnění mluvit stále.

Důležitou součástí festivalu jsou workshopy. Mezi ty známé z minulých ročníků patří například „Psychomat na Budku“, který umožňuje vyzkoušet si sluchové a vizuální vjemy, provázející duševní nemoc, dále workshopy „Zboř si svůj předsudek“, „Mozková posilovna“ nebo „Zeď bláznovství“.

Jedním z nových workshopů bude „Parkour“. Parkour je umění pohybu překonávání překážek pomocí běhu, skákání a lezení. Při tréninku jeho provozovatelé zaznamenávají změnu v myšlení, která jim pomáhá v běžném životě. Zkušení lektoři se podělí o své zkušenosti v tom, jak překonat sama sebe, svůj strach a své nedostatky a nabídnou prostor zúčastnit se tréninku přímo na místě. Další z workshopů má název „Vypiš se z toho“ a umožní setkání s těmi, kteří psanou formou ventilují své důležité zážitky a myšlenky, seznámí ale také se základními technikami výroby knih, deníků a každý účastník dostane možnost si vyrobit svůj vlastní jedinečný deník. Připravuje se také fotokoutek, relaxační cvičení a arteworkshop.

Festival nabídne dále různé rozhovory, a to nejen s odborníky z oblasti psychologie, ale co je důležité – také s účinkujícími. „Vše se snažíme propojovat s naším tématem duševního zdraví, ať už to bude třeba povídání s členy vystupujících kapel, nebo třeba s už zmíněnými parkouristy,“ zdůrazňuje vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSu Vysočina Markéta Křivánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…