Pelhřimov: Festival rekordů - Síň slávy uvítala další osobnosti

13.06.2019 7:35

Celkem 42 rekordů a kuriózních výkonů padlo během 29. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů. Festival se uskutečnil tradičně pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a starosty města Pelhřimova Ladislava Meda.

Pelhřimov: Festival rekordů - Síň slávy uvítala další osobnosti
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Právě oni v úvodu pátečního galavečera přivítali zaplněné náměstí a poté, společně s místostarosty Josefem Kochem a Zdeňkem Jarošem a zástupci Agentury Dobrý den, předávali na pódiu výroční rekordmanské ceny. Slavnostní uvítání oceněných hostů také probíhalo na radnici v obřadní síni.

Do Rekordmanské síně slávy byl uveden herec Josef Dvořák – nejslavnější a nejčetnější český představitel vodníků a hastrmanů (jen roli Čochtana hrál 741krát, zatím naposledy právě den před festivalem rekordů ve vyprodaném pelhřimovském divadle L. Lipského). Josef Dvořák, který pochází z nedaleké Horní Cerekve, při té příležitosti zavzpomínal na řadu svých filmových, televizních i dabingových rolí, na slavného pelhřimovského rodáka Lubomíra Lipského i na natáčení seriálu Návštěvníci, které bylo před lety pro město nezapomenutelnou událostí. Do Síně slávy byli dále uvedeni také sportovci Václav Chalupa a Štěpánka Hilgertová, kteří naši republiku v historii českého sportu nejvíckrát reprezentovali na letních olympijských hrách (6 účastí). Celkem bylo uděleno 12 výročních rekordmanských cen.

Inspirace pro příští rekordmany

Páteční večer vyvrcholil působivým představením obří loutky rytíře, která vznikla z iniciativy kováře a performera Petra Píši. Loutka měřila 6,65 m, vážila 1700 kg a byla ovládána pomocí horolezeckých lan a kladek devíti loutkovodiči. Obrovský rytíř kráčel po setmělém náměstí, „vyprávěl“ příběh města od dávné minulosti až k současnosti a nakonec vzal na dlaň zhmotnělou „duši města“, vyzdvihl ji do výše a proměnil se v anděla strážného pelhřimovského města, který udělil duši moudrá ponaučení pro řádný a spokojený život obyvatel.

Festival se stal nejen přehlídkou toho nejlepšího ze světa rekordů za uplynulý rok, ale v řadě případů i inspirací pro příští rekordmany. Pořadatelé odhadují, že akci navštívilo v několika programových blocích přibližně 8 tisíc diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…