Pelhřimov: Malá scéna v kulturním domě Máj prochází celkovou rekonstrukcí

13.04.2021 13:55

Do plánu investic města je letos zařazena i rekonstrukce Malé scény v kulturním domě Máj včetně úpravy venkovního prostoru a vybudování nového venkovního pódia. Hlavním cílem akce je přebudování zastaralého jednoúčelového sálu na moderní multifunkční centrum se zázemím pro návštěvníky i účinkující.

Pelhřimov: Malá scéna v kulturním domě Máj prochází celkovou rekonstrukcí
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Na Malé scéně by tak mimo již tradičních divadelních představení a koncertů mohly nově probíhat i klubové akce pro poslech i tanec a menší společenské akce. Prostory by využily i některé obory pelhřimovské ZUŠ. Součástí rekonstrukce je i vybudování baru, který bude zajišťovat občerstvení pro návštěvníky akcí. Stavební práce, které provádí firma Status stavební a.s., Humpolec, započaly v březnu a probíhají dle projektové dokumentace kanceláře Studio A. Projekt řeší stavební úpravy Malé scény, úpravy hygienického zázemí pro nově vytvořené společenské prostory, úpravy venkovních zpevněných a komunikačních ploch a nově vytvořené venkovní pódium. Při rekonstrukci dojde ke změně účelu některých místností řešené-ho objektu kulturního domu, ale celkový účel stavby se nezmění.

Vnějšek se propojí s vnitřkem

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

Nově bude řešen i venkovní prostor před hlavním vchodem do Máje, který se stává dějištěm pro čím dál víc akcí. Například minulý rok zde proběhla série koncertů Léto u Máje, na níž zahráli přední čeští interpreti. Dosud se v místě pro tyto účely jednorázově montovalo pódium. Nově je zde navrženo nové zastřešené venkovní pódium, propojené s Malou scénou a jejím zázemím. Také se pro diváky a posluchače rozšíří dlážděná venkovní plocha. Venkovní scéna tak bude moci za určitých podmínek doplňovat vnitřní scénu - při pořádání letních koncertů známých interpretů i místních umělců, divadelních představení pro děti, recitálů, gastronomických akcí i tradičních tančíren. Prostor bude přizpůsoben i možnosti promítání letního kina. Práce mají skončit v listopadu. Cena rozsáhlé akce je asi 17 500 000 Kč včetně DPH.

Historie oprav objektu

Máj byl slavnostně otevřen 25. 10. 1968, pod názvem Závodní klub ROH Máj. Objekt, patřící původně Agrostroji, doznal řady rekonstrukcí a oprav. K těm významným patřily úprava vchodu včetně dlaždic (80. léta), rekonstrukce sociálních zařízení (90. léta), úpravy sálu, nová zvuková kabina a oprava vzduchotechniky a topení. V posledním desetiletí k opravám přibylo zateplení budovy a nová světelná a zvuková aparatura. Malá scéna „přežila“ těchto 53 let téměř beze změn, dotklo se jí pouze zateplení, výměna oken a topení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…