Pelhřimov: Malý štítek na lampě může pomoci v nesnázích

22.11.2022 15:47 | Tisková zpráva

Všimli jste si kovových či plastových štítků na lampách veřejného osvětlení? Jsou důležité a mají hned několik funkcí.

Pelhřimov: Malý štítek na lampě může pomoci v nesnázích
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Samozřejmě tou primární je pasportizace veřejného osvětlení, o které se Technické služby města Pelhřimova (TSPE) starají. „Dále jsou důležité pro složky integrovaného záchranného systému a pomoci mohou i samotným občanům,“ sděluje ředitelka TSPE Eva Hamrlová.

Pokud se člověk stane kupříkladu svědkem nebo účastníkem dopravní nehody, může právě uvedením čísla lampy veřejného osvětlení účinně instruovat policii, záchrannou lékařskou službu či hasiče o své poloze. Složky integrovaného záchranného systému totiž disponují databází čísel. S orientací pomáhají i pracovníkům TSPE.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17930 lidí

„Pokud nám občan chce nahlásit poruchu na lampě, je nejjednodušší a zároveň nejpřesnější uvést právě toto číslo,“ vysvětluje Eva Hamrlová. Štítky jsou plastové nebo nověji kovové. „Plastové postupně vyměňujeme. Nápisy na nich podléhaly vlivům počasí a stávaly se postupem času nečitelné. Na kovových štítcích je číslo vyražené,“ zmiňuje.

Dodavatelem kovových štítků je místní firma ELPE, pracovníci TSPE je na lampy umísťují zhruba do výšky tří metrů. I to má svůj důvod. „Umísťujeme je tak, aby byly dobře viditelné a zároveň ochráněné před poškozením,“ informuje Eva Hamrlová a dodává: „S vandalismem se setkáváme spíše výjimečně.“

Číslování lamp veřejného osvětlení není jen pelhřimovským specifikem. Podobného systému využívá většina českých měst. Ta větší už štítky doplňují samolepkami s QR kódem. Jeho načtení pomocí mobilního telefonu přivolání pomoci ještě usnadňuje. „Rozhodně není vyloučeno, že podobné samolepky budou i u nás. Jejich umístění se může stát součástí programu smart city. Na přechod na tento systém se Pelhřimov připravuje,“ nastiňuje možný vývoj.

Víte, že...
Technické služby města Pelhřimova se starají o zhruba 2500 světelných bodů. V správě této příspěvkové organizace města nejsou lampy veřejného osvětlení na parkovištích obchodních center (Kaufland, Lidl, Penny, Billa atd.) dále parkoviště u čerpacích stanic a areálové osvícení institucí a firem.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…