Pelhřimov: Město čeká stavba nové okružní křižovatky a další rekonstrukce

24.03.2018 19:04

V Pelhřimově začne v dubnu několik stavebních akcí, které si vyžádají omezení provozu. Konkrétně se jedná o vybudování kruhové křižovatky u kina, rekonstrukce parovodu v ul. Strachovská, dále rekonstrukce mostu přes Bělou v ulici Na Obci, sanace zdiva domů v Křemešnické ulici a rekonstrukce inženýrských sítí v ulicích Řemenovská, Bezručova a Čapkova. Podrobnější informace k tomu sdělili místostarosta města Pelhřimov Ladislav Med a vedoucí odboru investičního MěÚ Pelhřimov Josef Koňák. Ti zároveň jménem města Pelhřimova žádají veřejnost o trpělivost v souvislosti s nutnými dopravními omezeními.

Pelhřimov: Město čeká stavba nové okružní křižovatky a další rekonstrukce
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Nejdůležitější investiční akcí v letošním roce ve městě bude vybudování kruhové křižovatky u kina Vesmír. Dodavatelem akce je sdružení firem SWIETELSKY stavební s. r. o. a SYNER VHS Vysočina a. s.

„Kruhový objezd“ by měl přinést větší bezpečnost a plynulost dopravy v místě, které patří k nejproblémovějším dopravním uzlům v Pelhřimově. Nová okružní křižovatka bude mít podobně jako ta současná pět vstupů: od ZUŠ, ze Strachovské ulice, z Vlásenické ulice, od ZŠ Krásovy domky a z třídy Legií. Konstrukčně bude podobná jako současný „kruhák“ u Pražanky a bude mít standardní parametry, aby byla zabezpečena bezproblémová průjezdnost i pro autobusy.

Současně s budováním křižovatky dojde k rekonstrukci inženýrských sítí, které se v uvedeném místě nacházejí. „Jedná se o poměrně složitý městský uzel, kde se stýkají všechny sítě. Jsou to vodovod, kanalizace, linky pro mobilní operátory, přeložky plynovodu, který probíhá od budoucí kruhové křižovatky až po ulici Ant. Sovy, ale hlavně tudy vede kanál pro vedení tepla firmy IROMEZ, která bude předělávat toto vedení z parovodu na horkovod. Je tedy třeba odkrýt všechny potřebné komunikace a uvedené sítě zrekonstruovat,“ uvádějí Ladislav Med a Josef Koňák.

Průjezd současnou křižovatkou v době prací nebude možný

V dubnu tedy začnou práce na křižovatce a současně za ní, směrem do Strachovské ulice, bude probíhat rekonstrukce parovodu realizovaná firmou IROMEZ. Vybudování kruhové křižovatky by mělo být dokončeno v srpnu 2018, rekonstrukce parovodu bude pokračovat ještě v září.

Během letních prázdnin dojde v souvislosti s výstavbou křižovatky také k rekonstrukci parkoviště u KD Máj a prostranství mezi Krásovými domky a 1. Základní školou Krásovy domky, kde vznikne (nad hřištěm za Kalvárií) zhruba 20 parkovacích míst. „U školy bude vybudována zastávka pro autobusy a od úrovně současného zákazu vjezdu bude ulice zjednosměrněna směrem dolů ke kruhové křižovatce ke kinu. Průjezd bude zachován vedle parkoviště u KD Máj a také počet parkovacích míst u KD Máj zůstane zachován,“ přiblížil situaci v lokalitě L. Med.

Průjezd současnou křižovatkou v době prací nebude možný. Je vypracován plán objížděk, který přibližuje mapka dopravní obslužnosti. Jedná se o dopravní omezení po dobu 4 až 5 měsíců. (Na co je třeba dát pozor: Zaslepeny budou ulice Třída Legií, Vlásenická, Pod Kalvárií, ulice Strachovská bude průjezdná po částech. Objížďka bude vedena ze směru od Pražské ul. na K. H. Borovského, ul. Mikuláše z Pelhřimova bude dočasně zjednosměrněna, stejně jako ul. Friedova. V ul. Pichmannova a K. H. Borovského se změní současný přikázaný směr jízdy. Ulice Solní se „protáhne“ jednosměrkou až do ul. Nádražní.

Rekonstrukce mostu přes Bělou

Další stavební akcí, která je naplánována od dubna do konce července 2018, bude rekonstrukce mostu přes říčku Bělou v ulici Na Obci. Tato rekonstrukce je nutná, protože most je prakticky v havarijním stavu, což ukázaly i provedené revize. Během akce bude most neprůjezdný pro osobní automobily, ale přes Bělou bude vybudována lávka pro pěší, takže přechod bude umožněn. Dodavatelem akce je Swietelsky stavební s. r. o.

Sanace zdiva

Od dubna do 30. srpna 2018 se uskuteční sanace části vlhkého zdiva suterénu domů čp. 644, 814 a 271 v Křemešnické ulici. Dopravní omezení v důsledku těchto prací se bude týkat křižovatky Křemešnická – Nádražní (v části pod Kohinorem) a bude pouze částečné – půjde jen o jeden jízdní pruh, takže průjezdnost bude zachována. Dodavatelem prací je Máška – stavební a obchodní spol. s.r.o.

Rekonstrukce inženýrských sítí

Do 30. září 2018 je naplánována rekonstrukce inženýrských sítí v ul. Řemenovská, Bezručova a Čapkova, která začne také v dubnu. I v této lokalitě dojde k dopravnímu omezení, kdy objížďka Řemenovské ul. povede přes ulici Na Houfech, případně bude vhodné využít ulice Dobiášovu a Čajkovského.

Město Pelhřimov děkuje za pochopení

„Rádi bychom požádali občany a zejména řidiče o trpělivost v souvislosti s nutnými omezeními v dopravě. Uvedené stavební akce jsou důležité z hlediska dalšího rozvoje města. Děkujeme za pochopení této situace,“ zdůraznili místostarosta Ladislav Med a vedoucí investičního odboru MěÚ Pelhřimov Josef Koňák.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…