Pelhřimov: Obraz Panny Marie Bolestné byl instalován do kaple Kalvárie

09.01.2023 17:58 | Tisková zpráva

Do kaple Kalvárie byl v závěru minulého roku instalován barokní obraz Panny Marie Bolestné. Obraz byl v roce 2020 Jaroslavem Bendou restaurován a nyní i nově zarámován. Rám vyhotovil Pavel Svoboda a polychromii Jaroslav Benda.

Pelhřimov: Obraz Panny Marie Bolestné byl instalován do kaple Kalvárie
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Osud tohoto obrazu je velice zajímavý. Donedávna visel v návesní kapličce v Hodějovicích a při poslední celkové stavební rekonstrukci, kterou financovalo výhradně Město Pelhřimov, bylo rozhodnuto také o jeho obnově. Obraz nevykazoval zásadní uměleckou hodnotu a zpočátku nic nenasvědčovalo zajímavému objevu. Na zadní straně šedě natřeného plátna se nalézaly iniciály s daty: „F. S. 14. 6. 1871“ a „J. P. 24. 4. 1910“. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Bezpochyby se jednalo o záznamy jeho úprav (přemalování). Po sejmutí zadního druhotného plátna se však objevily dva staré původní nápisy. První hlásil: „Roku 1706 tito dwa obrazi nehal wihotowit P. Ondreg Blažegowsky Saused a spolu Radnj Kra. Města Pelhrimowa.“. Druhý, více poškozený, opsal ten první a doplnil následující: „Roku 1706 tito d(va obrazy) .. nechal P. Ondřeg Blažegowsky Saused a (spolu Radnj Kra)l: Miesta Pelhrimowa. Pak w roce 1813 obraz(?) nechal … … Mistr(?) ?ara? …… (sp)olu Mnestan Kral. Mnesta Pelrimowa.“ Přestože je jméno Blažejovský spjato s dějinami Pelhřimova, bohužel na počátku 18. století se Ondřej Blažejovský jako radní nevyskytuje. Avšak dne 8. května 1706 ve své závěti dlouholetý konšel a zakladatel kaple Božího hrobu, dnes na jejím místě stojí kaple Kalvárie, Jan Kryštof Blažejovský výslovně žádal, aby byl pohřben v kostele sv. Bartoloměje u obrazu Matky Boží Bolestné. Můžeme se samozřejmě pouze dohadovat, zda se přímo jedná o tento obraz, ale byl na něm stejný motiv. Pokud by tomu tak bylo, mohl by tento obraz, spolu v nápisu zmiňovaným druhým (a asi nedochovaným) obrazem, pocházet z kostela sv. Bartoloměje.

Z obrazu byly sejmuty nehodnotné přemalby a úpravy z let 1910, 1871 a 1813 a objevil se původní barokní vzhled, který byl restaurován a je nyní prezentován.

Do hodějovické kapličky byla pořízena kopie tohoto obrazu, která byla zasazena do nově navrženého a vyrobeného oltáře, kterému dne 26. června 2021 požehnal českobudějovický pomocný biskup Mons. Mgr. Pavel Posád. Vzhledem k tomu, že obraz má vztah k rodině zakladatelů původní kaple a její pokračovatelka kaple Kalvárie je v majetku Města Pelhřimova, byl obraz do tohoto objektu nyní umístěn.

Mgr. Vladimír Staněk, Město Pelhřimov - úsek památkové péče

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.