Pelhřimov: Odbahnění Strachovským rybníkům prospělo

16.11.2020 11:11

Odbahňování Strachovských rybníků v Pelhřimově, které probíhalo v uplynulých zhruba osmi měsících, je dokončeno a v současné době už se napouštějí.

Pelhřimov: Odbahnění Strachovským rybníkům prospělo
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Do rybníka byla navrácena i menší populace stulíku žlutého, ohrožené rostliny, která byla kvůli odbahňování dočasně přemístěna do nedalekého Kulíkova rybníka. Celou akci za více než 3 milióny korun prováděla firma MV Plast s.r.o. a byla částečně financována z Ministerstva zemědělství v rámci programu 129290 „Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádrží“. Její součástí byla kromě odstranění bahna mj. oprava tělesa hráze, u které byla návodní strana opevněna kamennou rovnaninou, a výstavba bezpečnostního a manipulačního objektu (vypouštěcího zařízení – požeráku neboli kbelu).

Díky odbahnění došlo ke zlepšení technického stavu obou vodních nádrží, přínosem bude i kvalitnější voda a lepší estetický vzhled rybníků. Do budoucna se v rybnících nepočítá s žádným intenzívním chovem ryb, což je ostatně dáno i podmínkami dotačního titulu, který byl využitý na odbahnění. Měly by v nich být pouze okrasné ryby - hlavně karas, perlín a zlatý lín, ale i tolstolobik, což je planktonožravá ryba, která právě tu vodu filtruje a významně přispívá k její čistotě. Počet ryb v rybnících by se přes léto měl pohybovat v řádu několika desítek kusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…