Pelhřimov: Prostranství mezi školami v ulici Jirsíkova je zrekonstruováno a otevřeno veřejnosti

19.12.2022 11:11 | Tisková zpráva

Občanům Pelhřimova se znovu otevírá krásně zrekonstruované prostranství mezi gymnáziem a obchodní akademií. Park, který se nachází v blízkosti centra, byl necelé dva roky částečně uzavřený a prošel celkovou rekonstrukcí.

Pelhřimov: Prostranství mezi školami v ulici Jirsíkova je zrekonstruováno a otevřeno veřejnosti
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Výsadba čtrnácti stromů je završením celého projektu. Hlavní myšlenkou celé úpravy bylo nezahltit prostor výraznými objekty a přirozeně vsadit na skvělé přednosti tohoto úžasného místa. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45033 lidí

„Byl bych rád, kdyby toto místo bylo vnímáno jako centrální park pro všechny obyvatele města, samozřejmě je také bezpochyby určeno pro studenty přilehlých škol. Je to ojedinělé místo v centru Pelhřimova, které může sloužit odpočinku, vzdělávání, relaxaci, volnočasové zábavě či procházkám,“ uvedl místostarosta Zdeněk Jaroš. U tak rozsáhlé rekonstrukce trvalo delší čas dočasné omezení pohybu lidí přes park, proto všem děkujeme za trpělivost a pochopení,“ doplnil místostarosta.

Celková rekonstrukce probíhala v několika etapách. První etapa se týkala dendrologického průzkumu v rámci, kterého byly zpracovány i údaje související s aktuálním fyziologickým stavem přítomných dřevin. Řada dřevin byla nemocných, které zároveň bránily výhledu a vůbec celkovému pochopení kompozice parku. Proto došlo k prořezu a pokácení nevyhovujících stromů. „Po těchto úpravách nic nebránilo zahájení druhé etapy projektu, a to samotných stavebních prací. Pod povrchem prostoru mezi školami proběhla kompletní rekonstrukce inženýrských sítí,“ uvedl Tomáš Petera, vedoucí odboru investičního MěÚ Pelhřimov.

Třetí etapa se týkala samotného náměstíčka. „Nově zde vznikly tři obytné úrovně – stromový bosket v mlatovém povrchu, otevřená dlážděná plocha s posedovými stupni a pobytový trávník se stromy a výsadbou květin. Důraz byl také kladen na výsadbu a místní stanovištní podmínky. Vzhledem k nevyhovujícím půdním podmínkám bylo nutné u vysazených stromů zlepšit půdní profil kvůli zakořenění, a navíc bude použita kapková závlaha, která dodá stromkům potřebnou vláhu," přiblížil situaci Tomáš Petera. Do části parku s mlatovou plochou bylo vysazeno dvanáct stromů (Muchovník velkokvětý) a další dva okrasné stromy byly vysazeny v prostoru parku, jedná se o platan javorolistý a jinan dvoulaločný. Prostor se tak stává příjemným přehledným místem, které je otevřené vůči svému okolí. Z horní části je nově umožněn přechod do středního, ústředního prostoru skrze posedové schody vedoucí na hlavní shromažďovací plochu – předprostor škol. Tento prostor může například sloužit pro reprezentativní akce školy, shromažďování, posezení studentů o přestávce či pro venkovní výuku. „Tato plocha je nově dlážděná přírodním kamenem, navíc je zde možnost dobít telefon přes novou zásuvku v opěrné stěně u posedových schodů,“ doplnil Tomáš Petera. Zároveň uvedl, že při zemních pracích byly nalezeny původní základy půlkruhové terasy z 30. let před vstupem do obchodní akademie.

Čtvrtá etapa zahrnovala celkovou rekonstrukci ulice Jirsíkova včetně vodovodu a kanalizace. Spodní část ulice bude složit jako bulvár pro pěší bez přítomnosti aut, jelikož parkování je zde nově omezeno zábranami z ul. Tylovy. Vjezd bude umožněn pouze pro zásobování a rezidenty. Prostor tak bude bezpečnější a klidnější pro procházející chodce.
Zajímavosti:

Prvorepublikový kameník Adolf Med z Ondřejova, který se podílel na výstavbě prostranství mezi školami v 30. letech 20 století je předek architekta Jakuba Med, který projektoval současnou podobu prostoru.

Navazující projekt

„Navazujícím projektem, jehož realizace je plánována v roce 2024 bude předprostor před okresním soudem, kde vznikne zvýšená plocha (zpomalovací kamenný pruh komunikace po celé délce budovy okresního soudu) a bude materiálově i komunikačně navázána na ulici Jirsíkovu. Nově zde vznikne přechod pro chodce a autobusová zastávka. Tento projekt má za cíl zpomalit a zpřehlednit velmi frekventovaný úsek z důvodu četnosti pohybu dětí do školní jídelny ze základních škol,“ nastínil připravovaný projekt Tomáš Petera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…