Pelhřimov: Ve městě se finišuje hned několik staveb

08.10.2022 8:35 | Tisková zpráva

Počasí už je podzimní, stavební sezona zvolna směřuje ke svému finiši. Ke konci se tak chýlí i některé projekty v režii Města Pelhřimov. Jejich malou virtuální prohlídku nabídl Tomáš Petera, vedoucí investičního odboru Městského úřadu Pelhřimov.

Pelhřimov: Ve městě se finišuje hned několik staveb
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Ulice Ke Stráži

V ulici Ke Stráži došlo k rekonstrukci vodovodu, kanalizace, veřejného osvětlení a optické infrastruktury. Souběžně s tím tam společnost EG.D předělávala vedení vysokého napětí, tyto práce už jsou hotové. „EG.D tu zároveň prováděla rekonstrukci plynovodu. Jedna etapa po křižovatku s Cholossiovou ulicí už je kompletně dokončena, za pár dní bude položený nový asfaltový povrch. Druhý úsek směrem k ulici Pod Floriánem jsme převzali až na začátku října. Momentálně připravujeme skladbu komunikace pro pokládku finálního asfaltového povrchu, dokončení chodníků a veřejného osvětlení. Termín je závislý na počasí, které je velice proměnlivé,“ vysvětlil. Realizace projektu se o necelé dva měsíce protáhla, důvodem bylo nedodržení termínového harmonogramu ze strany EG.D.

Ulice Sadová a Zahradní

Ve společném projektu prací v těchto dvou ulicích došlo na rekonstrukci vodovodu a kanalizace, dále pak na výměnu veřejného osvětlení a nové vedení optické infrastruktury. Vzhledem k tomu, že v průběhu realizace došlo ke změně projektu, práce ještě neskončily. „Projekt se měnil na žádost Pelhřimovské vodárenské s.r.o. Vodoměrné šachty a revizní šachty kanalizace budou oproti původnímu záměru umístěny na parcelách majitelů objektů. Znamenalo to provést výkopové vícepráce, v některých případech až do třímetrové hloubky. Asfaltování v ulicích je naplánováno na 21. října,“ uvedl Tomáš Petera. V rámci projektu byl vybudován i spojovací chodník mezi tenisovými dvorci a Sadovou ulicí. Ten byl důležitý zejména z důvodu propojení optické sítě ve směru z Městských sadů k nemocnici.

Ulice Jirsíkova

Společnost Status zde v pracovala na dvou souběžných zakázkách. Náměstíčko mezi gymnáziem a obchodní akademií je až na drobnosti dokončené. „Ještě bude provedena výsadba stromů v horní části. Sázet se bude až nyní, museli jsme počkat na vhodné vegetační období,“ sdělil vedoucí investičního odboru. Ve spodní části Jirsíkovy ulice se uskutečnila rekonstrukce vodovodu a kanalizace. „Stavba se zbrzdila zhruba o měsíc vinou EG.D, která prováděla výměnu vedení vysokého napětí. Finalizace povrchů, dláždění tak skončilo v závěru září,“ dovysvětlil.

Zklidnění dopravy ve Starém Pelhřimově

Největší místní částí prochází rušná silnice na Tábor. Z důvodu zklidnění dopravy na ní vzniknou zpomalovací ostrůvky, přibudou přechody pro chodce. V rámci projektu dojde na rekonstrukci veřejného osvětlení, vodovodu a kanalizace, přeložky plynovodu a přeložku vedení společnosti CETIN. „Celý projekt má být dokončen do 30. června příštího roku. Samotné zpomalovací prvky budou vytvářeny až na konec, v tuto chvíli se pracuje na inženýrských sítích,“ sdělil Tomáš Petera a dodal: „Přes zimu budou práce na komunikaci přerušené, silnice musí být přístupna zimní údržbě. Od listopadu by se tedy mělo jezdit v obou pruzích.“

Plochy pro minigolf

Na dva roky je rozdělený projekt vybudování nového hřiště pro minigolf. To je ve sportovním areálu v Nádražní ulici umístěno v části původních volejbalových kurtů. „V letošním roce je naším úkolem vybudovat napojení na vodovod, kanalizaci, přívody elektřiny a připravit zpevněné plochy, na které budou v příštím roce instalovány jednotlivé herní prvky. Dále chceme vybudovat prostory pro zázemí. Vše by mělo být dokončeno do května, kdy minigolfistům začíná sezona,“ informoval.

Semafory u autobusového nádraží

Na křižovatce ulicí Nádražní a Pod Náspem finalizuje výměna signalizačních prvků a zařízení. „Tím bude uvedena činnost takzvaná zelená vlna, která zabezpečí plynulý průjezd přes trojici semaforů v ulici Průběžná a Nádražní. Všechny tři křižovatky jsou propojené pomocí městské optické sítě a zároveň došlo i k připojení přilehlého sportovního areálu,“ uvedl.

Kulturní dům Máj

Stavební práce na objektu KD Máj pokračovaly i v letošním roce. „Kromě posílení přívodu elektrického kabelového vedení pro objekt malé scény jsme dokončili a plně zprovoznili nové vedení a koncové prvky elektrické požární signalizace v rámci části objektu včetně nové ústředny a s tím související zvětšení kapacity velkého sálu, která je nyní nově dimenzovaná na kapacitu 890 osob,“ řekl Tomáš Petera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…