Petřvald: Křížovou cestu ke kostelu sv. Jindřicha zdobí nová lipová alej

06.05.2015 17:17

Křížovou cestu ke kostelu sv. Jindřicha v Petřvaldě u Karviné lemuje nová alej. Původní stromy byly kvůli svému špatnému stavu vykáceny a podél cesty k významné kulturní památce je nahradilo lipové stromořadí. Kvůli obnově aleje musela být na místě provedena přeložka veřejného osvětlení a zrekonstruována celá komunikace. Na výsadbu lip a vedlejší stavební úpravy přispěla obci Nadace ČEZ částkou 1 000 000 korun.

Petřvald: Křížovou cestu ke kostelu sv. Jindřicha zdobí nová lipová alej
Foto: petrvald.info
Popisek: Petřvald

Křížová cesta v Petřvaldě, na jejímž konci se nachází dominanta města, kostel sv. Jindřicha, je tvořena čtrnácti výklenkovými kapličkami z roku 1843. Po celé její délce ji nyní zdobí lípy velkolisté. Původní dřeviny byly přestárlé a některé dokonce napadené agresivní dřevokaznou houbou. „V případě nepříznivých povětrných podmínek mohly být původní stromy kolemjdoucím nebezpečné, proto bylo nutné je vykácet. Chtěli jsme ale zachovat původní vzhled křížové cesty, která je kulturní památkou, proto jsme vysadili novou alej. Nová výsadba si vyžádala přeložku vzdušného vedení veřejného osvětlení do země spojenou s úpravou přilehlého terénu a místní komunikace,“ uvedl starosta Petřvaldu Jiří Lukša. „Chtěl bych poděkovat všem, již se na výsadbě i stavebních pracích podíleli, a také za podporu Nadaci ČEZ, které si moc vážíme,“ dodal Jiří Lukša.

Obnovu aleje, přeložku veřejného osvětlení a rekonstrukci cesty podpořila Nadace ČEZ v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Křížová cesta v Petřvaldě dotváří pokorný a zároveň majestátný ráz kulturní památky, na kterou jsou všichni ve městě hrdí. Obnova celé aleje byla velmi náročná a stála město hodně času i sil a nás velmi těší, že jsme mu v jeho péči o část českého kulturního bohatství mohli pomoci,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …