Písek: Dětská Galerie hrou Sladovna zažila rekordní léto

04.09.2017 18:17

Letní prázdniny skončily a s nimi také hlavní sezona písecké Sladovny, která byla vůbec tou nejúspěšnější v její historii. Během července a srpna prošlo útrobami Mraveniště, zahrálo si minigolf, zalétlo si na planetu Malého prince či se seznamovalo s výtvarnými technikami v Laboratoři téměř 24 tisíc návštěvníků, což je dvojnásobek dosavadního letního rekordu z roku 2015, kdy Sladovnou prošlo 12 tisíc návštěvníků.

Písek: Dětská Galerie hrou Sladovna zažila rekordní léto
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Sezona se opravdu vydařila. Návštěvníky k nám letos lákalo především nové Mraveniště a na místě pak objevovali další výstavy, které jsme pro ně na léto připravili," řekla ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová. „Povedlo se nám postavit vyvážený program, který zahrnoval jak výstavy s fyzickou aktivitou, tak expozice klidné a odpočinkové. Návštěvníci u nás zůstávali dlouhou dobu a někteří i celý den," pokračuje Tereza Dobiášová.

Rekordní však nebyla návštěvnost pouze celková, ale také počty návštěvníků během jednotlivých dnů překračovaly dosavadní standardy. Vůbec nejúspěšnějším dnem byl 26. červenec, kdy do Sladovny zamířilo 1154 návštěvníků (historicky první tisícová návštěva).

Vývoj letní návštěvnosti (vždy součet měsíců července a srpna) od roku 2012:
2012 - 1921
2013 - 5352
2014 - 7436
2015 - 12 003
2016 - 9405
2017 - 23 488

Taková čísla jdou však ruku v ruce s nutností větší péče o prvky jednotlivých expozic, proto Sladovna na měsíc zavírá. Bude se opravovat, malovat, zbrousí se podlahy, ale hlavně se bude připravovat nový program. Už 3. října Galerie hrou představí novou stálou expozici Hnízdo ilustrace a další z lahůdek, která se bude jmenovat Děti lví srdce. Půjde o interaktivní příběh inspirovaný dílem autorky knih pro děti Astrid Lindgrenovou. Budou ho charakterizovat divadelní prvky a bude doprovázen audiovizuálními kulisami. Tento projekt, pod kterým jsou Sladovna a její ředitelka Tereza Dobiášová podepsány výrazným písmem, si užil premiéru v Itálii a nyní se stěhuje do Písku.

Do Sladovny naposledy 3. září

Poslední den prázdnin byl také posledním dnem otevřených interaktivních a stálých expozic ve Sladovně. Od 4. září do 3. října (včetně) bude Galerie hrou zavřená a konat se v ní budou pouze jednorázové akce dle programu. I ten ale nabízí velmi zajímavé příležitosti k návštěvě.

Listování a pohybově-divadelní kurzy pro mládež

Dne 19. září si jistě přijdou na své milovníci scénického čtení s názvem LiStOVáNí, za nímž stojí herec Lukáš Hejlík. Ve Sladovně se tentokrát bude číst a hrát z knihy Zvíře autorky Torey Hayden, která diváky potěší svou přítomností.

Novinkou, která potěší především tance a pohybu chtivou mládež, jsou dlouhodobé otevřené pohybově-divadelní kurzy pro teenagery. Ty se budou konat každé úterý a každý čtvrtek od 17 do 19 hodin a budou zdarma. Účastníci dílen se ve Sladovně poprvé sejdou 28. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…