Písek: Josef Kučera byl uveden do Síně slávy české turistiky

29.12.2018 10:48

Do Síně slávy české turistiky byl uveden Písečan Josef Kučera in memoriam. Slavnostnímu aktu v obřadní síni písecké radnice přihlíželi pamětníci i současné vedení Klubu českých turistů v Písku a také nejbližší příbuzní, dcera, syn a vnuk.

Písek: Josef Kučera byl uveden do Síně slávy české turistiky
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Uvedení Písečáka do celostátní Síně slávy české turistiky je pro nás velkou poctou. Jsem moc rád, že si zde připomínáme osobnosti, které v našem městě pozitivně ovlivnily životy mnohých lidí. Jsou velkým vzorem, inspirací a motivací pro nás i naše děti,“ uvedl místostarosta Petr Hladík. Starostka Eva Vanžurová následně poděkovala všem, kdo na aktivity Josefa Kučery navázali a udržují je stále živými. „Pravidelně na Silvestra vystupuji na Mehelník, tak jako mnoho jiných Písečáků, a přiznám se, že jsem neměla tušení, kdo stál u zrodu této tradiční a velmi oblíbené akce,“ podotkla starostka.

Veškerý svůj volný čas věnoval Josef Kučera práci pro druhé. Rodák z jižní Moravy a pozdější účetní Baťových závodů v Otrokovicích musel po únoru 1948 opustit své zaměstnání i město, práce ho přivedla do Písku, kam se za ním přestěhovala i rodina.

„I když tatínek pocházel ze Slovácka, Písek si zamiloval. Byl typický srdečný Moravák, u nás doma bylo stále plno lidí a nepřetržitě se něco organizovalo. To byl jeho život,“ vzpomíná dcera Marie Turinská. Josef Kučera se začal angažovat pro obnovení činnosti turistiky v Písku a s plným nasazením se jí věnoval do konce svého života. Organizoval pěší túry po okolí města, v zimě přednášky. Za jeho působnosti byla postavena turistická chata u rybníka Skaličný. Byl to on, kdo poprvé zorganizoval Novoroční výstup na Mehelník, dnes už tradiční srdcovou akci mnohých Písečanů, byť přesunutou na Silvestra. Aby toho nebylo málo, při TJ Spartak založil lyžařský oddíl a organizoval pravidelné zájezdy na Šumavu. V rámci lyžařské turistiky organizoval i přejezdy na lyžích Krajem Karla Klostermanna. Obnovil činnost vodáckého oddílu a loděnice a zajistil vybudování slalomové dráhy na Otavě pod městem Písek.

„Tatínek se také věnoval značení turistických cest a organizování orientačních závodů v Píseckých horách i ve městě. Šlo mu o to, aby se zejména mládež seznamovala s historii Písku a poznávala okolí svého města,“ doplňuje Marie Turinská.

Turistické oddíly vedl Josef Kučera od roku 1955 až do své smrti v roce 1982. Deset let působil jako okresní předseda svazu turistiky v Písku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…