Písek: K plánované výstavbě zařízení pro energetické využití odpadu

20.11.2022 17:28 | Tisková zpráva

Město Písek by chtělo ve spolupráci s městem Strakonice vybudovat zařízení pro energetické využití odpadu tzv. ZEVO u Teplárny Písek. Plán na výstavbu souvisí se zákazem skládkování energeticky využitelných odpadů od roku 2030 i odklonem od spalování fosilních paliv.

Písek: K plánované výstavbě zařízení pro energetické využití odpadu
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

V současné době městem zřízená společnost ZEVO PÍSEK, s. r. o., podala oznámení o posuzování vlivů na životní prostředí k záměru ZEVO Písek zpracované v souladu se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí. Tuto dokumentaci zpracovali nezávislí odborníci, kteří disponují potřebnými autorizacemi. 
 
Naším záměrem je výstavba zařízení pro energetické využívání odpadů o kapacitě 50 000 t/rok v lokalitě vedle Teplárny Písek. Hlavním cílem projektu je odklon od využívání fosilních paliv (spalování uhlí) a od skládkování energeticky využitelných odpadů (především směsného komunálního odpadu a objemného odpadu, bez nebezpečných vlastností), což je plně v souladu s plány odpadového hospodářství jak Jihočeského kraje, tak města Písek. 
 
Vzhledem k plánovanému odklonu od skládkování energeticky využitelných odpadů, které bude platné od roku 2030, je energetické využívání odpadů vyšším stupněm likvidace odpadů podle platné hierarchie nakládání s odpady. 
 
I když se město Písek dlouhodobě řadí mezi města s nejnižší produkcí směsného odpadu na občana (v r. 2021 to bylo necelých 144 kg na osobu a rok), stále na skládce končí zhruba 4 300 tun odpadu ročně.
 
Mýty vs. skutečnost:
  • Rozhodnutí o pokračování v přípravných pracích záměru ZEVO PÍSEK jsou podložené zpracovanou Studií proveditelnosti ZEVO PÍSEK. V tomto materiálu jsme se pochopitelně zabývali rovněž tím, jestli je záměr životaschopný a ekonomicky přijatelný. ZEVO Písek je koncipováno jako komunální projekt a za jeho přípravou stojí města Písek a Strakonice. Naším cílem je zajistit službu občanům, na rozdíl od soukromých projektů ZEVO nám nejde o rychlou ekonomickou návratnost. Plánovaná návratnost investice je proto cca 13 let. Díky tomu bude zajištěna přijatelná cena pro nakládání s odpady i přijatelná cena tepla vyrobeného v ZEVO.
  • Tvrzení o přidávání odpadu do spalování zemního plynu je silně zavádějící. V každém ZEVO se využívá zemní plyn pro najíždění a stabilizaci spalovacího procesu. Vyjádřeno v jednotkách energie představuje spotřeba zemního plynu cca 1 % spotřeby odpadu.
  • Tvrzení, že spalovny budou muset brzy platit emisní povolenky není zcela správné. Zařízení na energetické využití komunálního odpadu jsou v současné době vyjmuta ze systému emisního obchodování s povolenkami na CO2. Je pravda, že se vede debata o budoucí podobě tohoto systému a všechny varianty jsou možné. Souhlasíme s tím, že tato oblast je velmi důležitá, a proto ji průběžně sledujeme.
  • Současné emisní normy na energetické využívání odpadu jsou přísnější než v nedávné minulosti. V tabulce níže jsou uvedeny aktuální platné hodnoty emisních parametrů, které bude ZEVO Písek splňovat. Tyto hodnoty jsou součástí zveřejněné dokumentace. Současné emisní normy odpovídají závěrům o nejlepších dostupných technikách pro spalování odpadů vydaných v roce 2019 (https://www.mpo.cz/ippc/zavery-o-bat--224367/). 
 
tabulka emise
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

  • Není pravdou, že pouze spalování odpadu s sebou nese emise nebezpečných látek. V zásadě stejné znečišťující látky jsou bohužel emitovány při jakémkoliv spalování uhlí i dřeva. Je to naprosto logické, protože tyto látky vznikají dílem špatným spalováním (např. v domácnostech), dílem proto, že jsou obsaženy přímo ve spalovaném palivu. Sledovány a regulovány jsou ale pouze v ZEVO a velkých spalovacích zdrojích. Pouze v těchto zdrojích jsou nasazeny takové technologie, aby bylo možné tyto emise účinně snižovat.
  • Se spalováním jakýchkoliv paliv a stejně tak i odpadu jsou nutně spojeny emise škodlivin do vnějšího ovzduší. Tyto emise se následně v ovzduší rozptýlí a v případě, že by koncentrace znečišťujících látek dosahovaly vysokých hodnot, představovaly by zdravotní riziko. Právě proto je pro všechny záměry s možným vlivem na životní prostředí a zdraví lidí prováděno posouzení vlivu na životní prostředí, na jehož začátku dneska jsme. Jde o proces, kdy jsou zpracovány nezávislé odborné studie a všechny orgány státní správy a veřejnost mají prostor k vyjádření připomínek k záměru a jeho vlivům.
  • Stejný proces právě začal u záměru ZEVO Písek. Výhoda tohoto záměru je, že energetické využití odpadů nahradí spalování hnědého uhlí, které s sebou nese rovněž zátěž ovzduší. K záměru ZEVO bylo zpracováno posouzení možných zdravotních rizik a toto posouzení konstatuje, že záměr nepředstavuje významné zdravotní riziko pro obyvatelstvo.
  • Rádi bychom dále sdělili, že není možné srovnávat zařízení EVO (energetické využívání odpadů) se spalovnou nemocničních nebezpečných odpadů ve Strakonicích nebo Plzni. Zařízení EVO PÍSEK bude na zcela jiné technologické úrovni a nebude ani využívat nebezpečné odpady.
 
Vítáme otevřenou diskusi ohledně investičního záměru, který na dlouhé roky ovlivní obyvatele města Písek. Budeme rozhodovat o tom, zda chceme být v oblasti nakládání s odpady a dodávek tepla pod vlivem soukromých podnikatelů a zahraničních dodavatelů paliva nebo se pokusíme zajistit v obou oblastech co nejvyšší soběstačnost. Letošní rok nám ukázal, jak moc je toto rozhodnutí pro naši budoucnost důležité.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…