Písek: Lávka je otevřená. Posudek potvrdil bezpečnost na pět let

24.07.2020 7:34

Od konce minulého týdne je otevřena lávka spojující nábřeží 1. máje a sídliště Portyč. Expertní zpráva ze Zkušební laboratoře Kloknerova ústavu při ČVUT Praha potvrdila bezpečnost tohoto mostního objektu za předem daných podmínek na příštích pět let.

Písek: Lávka je otevřená. Posudek potvrdil bezpečnost na pět let
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Naštěstí nebyla zjištěna žádná hloubková koroze nosných konstrukčních prvků, ani další nebezpečné jevy,“ informuje místostarosta Petr Hladík. „Na základě doporučení odborníků budou pro sledování aktuálního stavu konstrukce na lávce instalovány speciální měřící přístroje a výstupy z nich průběžně vyhodnocovány. Do podzimu pak také bude třeba zaizolovat veškeré spáry, a to jak mezi panely mostního svršku z horní strany i bočních stran, tak u zakotvení zábradlí. Bude potřeba také zabezpečit veškeré dutiny v konstrukci proti zatékání a kondenzaci vody a v horizontu příštích dvou let obnovit veškeré izolační nátěry nepochozích částí lávky. Doporučeno bylo také realizovat opatření ke snížení vibrací. Za těchto podmínek máme záruku, že lávku bude možno bezpečně provozovat nejméně příštích pět let.“

Lávka mezi sídlištěm Portyč a nábřežím 1. máje byla z bezpečnostních důvodů pro veřejnost uzavřena v prosinci minulého roku. Odborníci ze zkušební laboratoře podrobili konstrukci lávky důkladné kontrole, což v případě této stavby znamenalo například i odkrytí povrchových vrstev a provedení sondáže.
 
Nyní budou na lávce dvakrát do roka probíhat kontroly a její stav bude průběžně hodnocen. Město tak získalo dostatek času pro přípravu projektové dokumentace k realizaci nové lávky, a to až do doby, kdy již dle odborníků nebude smysluplné stávající mostní objekt dále zabezpečovat a opravovat. „Hlavně pro seniory z Portyče byly cesty do centra Písku po uzavření lávky náročné. Jsme proto moc rádi za výsledek expertízy, který nám dává jistotu, že lávku bude možné dále bezpečně užívat,“ dodává Petr Hladík.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…