Písek: Městská policie vyzývá občany k dodržování pořádku

25.12.2012 13:21

S blížícím se koncem roku 2012 městská policie bilancuje a vyhodnocuje výsledky své činnosti.

Písek: Městská policie vyzývá občany k dodržování pořádku
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Na základě požadavků občanů a zadání vedení města byla zřízena funkce strážníka okrskáře. V současné době je katastr města Písku rozdělen do čtyř okrsků a okrsek centrum města. Ty jsou přiděleny jednotlivým strážníkům s osobní zodpovědností. Tito strážníci řešili od 01.01.2012 již 2 560 událostí. Provedli kontrolu 256 osob z celkového počtu 1 926 zkontrolovaných osob, kdy se jednalo zejména o mladistvé v parcích a na píseckých sídlištích. Jejich činností bylo zjištěno 69 autovraků, kdy ve 46 případech došlo k dohledání majitele a následnému odstranění autovraků. Městská policie zjistila v letošním roce 2 527 závad na veřejně prospěšných zařízeních. Z tohoto počtu strážníci okrskáři zjistili 487 závad a ve většině případů byly tyto závady nahlášeny Městským službám Písek, které závady operativně odstraňovaly. Strážníci okrskáři přijali při své činnosti také 260 oznámení přímo od občanů z celkového počtu 2 288 oznámení, které v letošním roce městská policie přijala.

Vzhledem k tomu, že se na travnatých plochách, chodnících a ostatních veřejných prostranstvích stále objevují psí exkrementy a v blízkosti dětských hřišť a v historickém jádru města volně pobíhající psi, zaměřila městská policie své kontroly k majitelům těchto psů. Dochází zde totiž k porušování vyhlášky města, která upravuje volný pohyb psů. Bylo zkontrolováno cca 363 psů, kdy ve 34 případech byla uložena bloková pokuta a v několika případech byla uložena bloková pokuta v maximální výši 1 000 Kč za znečišťování veřejného prostranství. Tři případy byly dokonce řešeny ve správním řízení. Tato kontrolní činnost je velmi náročná, protože je nutné chytit majitele doslova za ruku. Městská policie v této činnosti rozhodně nepoleví a v případě přistižení bude majitel psa nekompromisně potrestán. Město Písek již několik let poskytuje každému majitelovi psa zcela zdarma sáčky na psí exkrementy a k tomu jsou ještě ve městě instalovány stojany s těmito sáčky. Vyzýváme širokou píseckou veřejnost ke spolupráci, aby se podařilo společnými silami tento nešvar odstranit.
Městská policie využívá při svých kontrolách dobrého pomocníka, kterým je městský kamerový systém. V současné době má městský kamerový systém 20 kamer, které jsou rozmístěny v různých lokalitách města. Díky práci strážníků okrskářů a městskému kamerovému systému došlo také k zjištění občanů, kteří dělali nepořádek na stanovištích kontejnerů, kde odkládali odpad, který na kontejneřiště nepatří a budovali zde černé skládky.

Tito občané byli donuceni po sobě tento nepořádek uklidit a i zde byly některé případy řešeny blokovou pokutou. Městská policie apeluje na občany města, aby dodržovali platné vyhlášky a nařízení a svým chováním tak trvale přispívali ke zlepšování prostředí v našem městě. V opačném případě totiž nesprávné chování vede ke ztěžování života slušné většiny obyvatel.

Roman Ondřich DiS. – tiskový mluvčí města Písek
Jan Liška – velitel Městské policie Písek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-pisek.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…