Písek: Mohutný jilm v Palackého sadech získává vláhu ze speciálního vaku

13.08.2022 15:55

U mohutného jilmu, který roste v Palackého sadech, se dnes objevil speciální závlahový vak. Je v něm až 1 500 litrů vody, která postupně odtéká po dobu 8-12 h a strom díky tomu získává tolik potřebnou vláhu. Vak u stromu bude dva až tři dny.

Písek: Mohutný jilm v Palackého sadech získává vláhu ze speciálního vaku
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Vlivem souběhu extrémních podmínek ve formě dlouhodobého sucha, vysokých teplot a utuženého stanoviště začal jilm prosychat, proto jsme se rozhodli stromu pomoci a dodat mu mimořádnou podpůrnou zálivku. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Využili jsme k tomu speciální velkoobjemový závlahový vak, který byl vytvořen s cílem pomoci cenným stromům adaptovat se na klimatické změny a překonávat dlouhé vlny veder či extrémní výkyvy srážek. V minulosti jsme ho využili například u platanu na Fügnerově náměstí,“ řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

Ve městě se v době vegetace pravidelně zalévají všechny nově vysázené stromy a vzhledem k extrémům počasí je jim tato péče městskými službami věnována zpravidla následujících pět let. Vzrostlé stromy se však běžně nezalévají, jejich kořenový systém je totiž schopen se s déletrvajícím suchem vypořádat. K závlaze starších dřevin se tak přistupuje většinou jen v jednotlivých a zcela výjimečných případech, pokud se jedná o stromy vzácné nebo nějakým způsobem významné. A to je i případ jilmu v Palackého sadech, který by měl být v tomto roce vyhlášen památným stromem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…