Písek: Na Živci pokračují stavební práce

08.05.2019 11:44

Oblíbený cíl výletníků v Píseckých horách, turistická chata Živec, prochází právě rekonstrukcí. Ta potrvá do konce srpna a díky ní se zvnějšku objektu navrátí podoba známá ze sedmdesátých let minulého století, avšak uvnitř se výrazně zvýší komfort ubytování.

Písek: Na Živci pokračují stavební práce
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Rekonstrukce za zhruba 15 milionů korun se týká pokojů se společným sociálním zařízením, které budou přestavěny na pokoje s příslušenstvím, Upraveno bude provozní a dispoziční řešení tak, aby bylo v souladu se současnými požárně bezpečnostními a hygienickými požadavky,“ říká Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje.

Nově barevně a materiálově budou řešeny fasády, podoba chaty však zůstane zachována, včetně charakteristického veršovaného nápisu na průčelí vítajícího poutníky. Objekt bude přístupný i pro vozíčkáře. Podle sdělení investičního technika Jiřího Žáčka se nyní naplno pracuje uvnitř a v nejbližší době začnou také práce na střeše i obvodovém plášti objektu. „Postupně dle projektu a harmonogramu stavby došlo k vybourání nenosných příček, pokračovalo se bouráním podlah a úpravami otvorů v nosných stěnách. Jsou odkryty stropní trámové konstrukce. Nosné prvky posuzuje statik a odborník v oblasti jakosti dřeva. V současné době je již také odstraněna příčka mezi bývalými salonky, kterou nahradil průvlak z ocelových válcovaných nosníků podporovaných železobetonovými monolitickými sloupy. Pracuje se naplno také ve sklepních prostorách. Co se týká krovu, ten je v odkrytých částech v dobrém technickém stavu, s výměnou se počítá pouze lokálně, celek bude chemicky ošetřen,“ informuje Jiří Žáček.

Chata Živec patří k píseckému „rodinnému stříbru“. Postavena byla v roce 1933 z iniciativy místního Klubu československých turistů. Její romantické okolí přilákalo několikrát i filmaře. Natáčely se zde scény k filmové trilogii o Homolkových nebo k filmům Bohoušův syn a Lístek do památníku. Městu Písek chata patří od poloviny devadesátých let. Pokud vše půjde podle plánu, současná rekonstrukce by mohla být hotova už koncem léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…