Písek: Občané se seznámili s projektem revitalizace parku na Husově náměstí

11.10.2022 8:38 | Tisková zpráva

Park na Husově náměstí, který byl založen před zhruba 100 lety, by si zasloužil revitalizaci. Řada stromů je na hranici provozní životnosti, prostoru nesvědčí nevhodná výsadba, cesty, hřiště i mobiliář potřebují obnovit.

Písek: Občané se seznámili s projektem revitalizace parku na Husově náměstí
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Město proto nechalo vypracovat studii revitalizace parku, která byla upravována podle požadavků obyvatel lokality a dotčených subjektů, na jejímž základě byla zadána projektová dokumentace. Finální projektovou dokumentaci pak občanům představila hlavní projektantka Tereza Fronk Friedlová na veřejném projednání, které se uskutečnilo 5. října v městské knihovně.

„Primárním záměrem revitalizace je otevřít park, propojit ho s okolím, upravit ho tak, aby se z migračního prostoru stal prostor pobytový. Do projektové dokumentace jsme proto zapracovali centrální zpevněnou plochu, která by byla vhodná například pro pořádání menších akcí, navrženy jsou i záhony trvalek, které park zatraktivní,“ uvedla projektantka.

V návrhu se počítá s novým dětským hřištěm, které bude zabírat zhruba stejnou plochu jako hřiště současné. Projektová studie řeší i umístění kontejnerů, které by měly být pod uzavíratelným přístřeškem s extenzivní zelenou střechou a porostlé popínavými rostlinami.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Nový mobiliář je navržen z materiálů, které odolají klimatickým podmínkám i nestandardnímu užívání. Dokumentace řeší i propojení parku s komunikací v jihovýchodní části, směrem k Okresní správě sociálního zabezpečení, současný stav je totiž z pohledu bezpečnosti silničního provozu nevyhovující. Projektanti do dokumentace zapracovali i prvky modrozelené infrastruktury, které se týkají například vsakování dešťové vody.

V diskusi zazněly připomínky k dětskému hřišti, dotazy na navržené parkovací plochy v severní části náměstí, územní souhlas s revitalizací nebo na možnost zapracování dalších připomínek. „Občané nám mohou připomínky a náměty k projektové dokumentaci zasílat do 20. října na e-mail zp@mupisek.cz nebo prostřednictvím podatelny městského úřadu,“ uvedl David Schwedt z odboru životního prostředí s tím, že podněty vyhodnotí pracovní skupina.

„Zapracovány budou moci být pouze ty připomínky, které nebudou v rozporu se stanovisky dotčených orgánů státní správy nebo v rozporu s autorskými právy na původní studii revitalizace parku, která byla závazným podkladem zadávacích podmínek na projektovou dokumentaci. Akceptovat bude možné také jen návrhy, které jsou v souladu s celkovou koncepcí parku a nebudou v kolizi se stávajícími sítěmi, případně v rozporu s normami a zákony, které musely být respektovány při tvorbě projektové dokumentace,“ doplnil David Schwedt.

Předpokládá se, že by se park měl revitalizovat po etapách v průběhu pěti let. První etapa bude zahrnovat pouze arboristické práce, tj. zdravotně bezpečnostní řezy stromů, které podpoří perspektivní dřeviny nebo zlepší jejich provozní bezpečnost. Tyto zásahy jsou nutné s ohledem na zvýšený pohyb dětí z blízké základní školy po ploše parku. V dalších dvou etapách budou následovat terénní úpravy, rekonstrukce cestní sítě, vybudování závlahy či nová výsadba.

Dokumenty k revitalizaci parku promítané na veřejném projednání najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…