Písek: Pomník osvobození v Pražské ulici a jeho okolí prošlo úpravami

16.04.2021 9:15

Pomník osvobození, který se nachází u základní školy T. G. Masaryka v Čelakovského ulici, je tvořen na první pohled nenápadnou terénní vlnou, do které se sbíhají dvě symbolické cesty. Ty představují postup osvobozenecké americké armády až do Písku s jednotlivými milníky „USA“ a „Strážný,“ osazenými v ploše chodníku a nevtíravě tak poutající pozornost chodce.

Písek: Pomník osvobození v Pražské ulici a jeho okolí prošlo úpravami
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Při pravé straně pomníku donedávna rostl vyoseně jasan s neúplnou a zásadně redukovanou korunou, s výpadky hlavních kosterních větví a s jakýmsi límcem na kmeni, který měl v místě roubu nádorovitý charakter. „Strom zde bezesporu neplnil estetickou funkci a jeho stav a stanoviště nekorespondovalo s charakterem této plochy,“ podotkl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Ve spolupráci s městským architektem Josefem Zábranským inicioval sérii setkání s autorem pomníku sochařem Janem Novotným. Cílem bylo navrhnout dílčí úpravy, které by danému místu přidaly na významu a pozvedly jej nejen z estetického hlediska.

„Nově zde byla navržena souměrná výsadba dvou jasanů a souměrnost nebyla zvolena náhodně. Dodává prostoru pomníku řád, vážnost a důležitost obdobným způsobem, který vytvářejí souměrně vysázené dřeviny třeba u kapliček. Dva stromy budou dále na místě symbolizovat nepřetržitou vojenskou hlídku a použitý druh stromu – jasan pensylvánský, pak osvobozeneckou americkou armádu,“ objasnil záměr provedených úprav Ondřej Kofroň.

Součástí úprav bylo i přemístění stanoviště vlajek a vyleštění pamětní desky. Prostor památníku je tak připraven na důstojné výročí 76 let osvobození od fašismu, které připadá na 8. květen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…