Písek: Spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování pomůže řešit problém vyloučených lokalit

17.02.2018 10:37

Město Písek bude v příštích třech letech úzce spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování. První setkání lokálního partnerství se za účasti zástupců města, neziskových organizací, škol, úřadů i městské policie uskutečnilo v pondělí 12. února 2018.

Písek: Spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování pomůže řešit problém vyloučených lokalit
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Agentura je jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR a spadá do gesce ministra spravedlnosti. Funguje od roku 2008 a je vládním nástrojem na podporu obcím řešícím problematiku sociálního vyloučení.

Podle zpracované analýzy, kterou zástupci agentury zúčastněným představili, má Písek na svém území několik lokalit s výraznější kumulací sociálně vyloučených obyvatel. Jde například o část ulice Svatoplukova, Purkratic, či některé z komerčních ubytoven. V širší městské oblasti jsou pak jednotlivé domy či domácnosti s lidmi ohroženými sociálním vyloučením v Kollárově ulici, na sídlišti Portyč nebo na nábřeží 1. máje

„Ve městech, která s agenturou dlouhodobě spolupracovala, byl zaznamenán pokles napětí mezi romskou menšinou a většinovým obyvatelstvem. Agentura pro sociální začleňování nám pomůže při mapování a detailním poznávání problémů zmíněných lokalit a jejich obyvatel, dále při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí. Za důležité považujeme i to, že dojde k připojení dalších dotčených subjektů, které se na řešení společně budou podílet. Vedle města a jeho úřadu jsou to neziskové organizace, školy a školská zařízení, Úřad práce, zaměstnavatelé, policie i veřejnost,“ vysvětluje Michaela Baslerová z odboru sociálních věcí MěÚ Písek.

Město tak chce využít více možností, které se pro řešení problému sociálního vyloučení nabízejí. Agentura v současné době spolupracuje se 47 lokalitami z celé České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…