Písek: V květnu byly zahájeny dvě významné investiční akce

28.05.2017 6:33

Symbolickým poklepáním na základní kámen byly 24. května slavnostně zahájeny dvě významné investiční akce města Písku. V lokalitě Hradiště započne výstavba nové úpravny vody a na Alšově náměstí se budova bývalé školy postupně promění na městskou knihovnu a centrum vzdělávání.

Písek: V květnu byly zahájeny dvě významné investiční akce
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Obě akce si vyžádají celkem 312 milionů korun. „Vysoutěžená cena za novou úpravnu vody činí 179 milionů korun bez DPH, což je zhruba o pět milionů méně, než se původně předpokládalo,“ upřesňuje místostarosta Josef Knot. Dobře vysoutěžit se podařilo také realizaci knihovny. „Rekonstrukce bývalé školy na knihovnu a centrum vzdělávání bude stát 133 milionů. Oproti předpokládané ceně ušetříme asi 20 milionů korun,“ dodává místostarosta. 

Nová úpravna na Hradišťském kopci zajistí stabilizaci dodávek pitné vody pro město a zlepší její kvalitu. „Předmětem zadávacího řízení úpravny vody byla dostavba nových a změna existujících objektů v areálech úpravny a vodojemu Hradiště, včetně související infrastruktury a jímacího objektu,“ informuje Roman Honzík, jednatel Vodárenské správy Písek.

Úpravna bude vybavena novým automatickým řídícím systémem. Ten bude propojen s informačním systémem v rámci koncepce Smart City Písek. 

Městská knihovna a centrum vzdělávání, které vzniknou v historické budově bývalé školy na Alšově náměstí, nabídnou kvalitní zázemí, více prostoru a pohodlí. „Objekt bude bezbariérový, zmizí nevhodné novodobé přístavby a další necitlivé stavební zásahy,“ říká Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje MěÚ Písek. Obě stavby zaplatí město ze svého rozpočtu. Část finančních prostředků v maximální výši 15 milionů korun na rekonstrukci objektu školy by mohla pokrýt dotace z Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu, o kterou město Písek požádalo. Zda město se svou žádostí uspěje, o tom se rozhodne koncem letošního roku. Nová úpravna vody i knihovna a centrum vzdělávání by měly sloužit svému účelu již na podzim 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…