Písek: Volnočasové aktivity pomáhají ukrajinským dětem s integrací

06.01.2023 9:15 | Tisková zpráva

Volnočasové aktivity mají velký integrační potenciál. Děti se věnují věcem, které je baví, aktivitám, na které docházejí dobrovolně, potkávají vrstevníky – rodilé mluvčí, které zajímají stejné věci. Rychleji si tak budují nové sociální vazby, učí se česky a celkově se rychleji integrují do většinové společnosti.

Písek: Volnočasové aktivity pomáhají ukrajinským dětem s integrací
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Loni v září byly nastartovány další integrační projekty, mezi nimi podpora volnočasových aktivit dětí – držitelů dočasné ochrany. Samotné realizace se ujal místní Dům dětí a mládeže Písek, který pořádal pro děti z Ukrajiny různé akce už na jaře a v létě, například výlety do zoologické zahrady, krmení zvířat v místním Zvířátkově.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Od září měly děti z Ukrajiny možnost bezúplatně navštěvovat spoustu kroužků. Informace o nich v ukrajinském jazyce byly distribuovány do škol, přes kurzy češtiny pro cizince, kam často docházeli rodiče cílové skupiny a další kanály (mimo jiné Centrum na podporu integrace cizinců).

V rámci aktivní integrace – tedy spolu s českými dětmi – kroužky navštěvuje 20 dětí z Ukrajiny. Jsou to například tyto kroužky: Minecraft, Vesmírný klub, Zvířátkov, Kytary a další. Speciálně pro děti z Ukrajiny pak byly vytvořeny tyto kroužky: český jazyk, anglický jazyk, taneční kroužek, tvořivá dílnička, švadlenka. Navštěvuje je 109 dětí.

Zajištění volnočasových aktivit pro nově příchozí děti z Ukrajiny je spolu s nabídkou kurzů českého jazyka, zajištěním jazykové podpory přímo na školách a dalšími opatřeními důležitou součásti celkového systému podpory adaptace a integrace uprchlíků.

Natallia Kapach
koordinátorka projektů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…