Písek: Žákovské zastupitelstvo po roce opět zasedalo

17.06.2019 19:48

Vybudování lanového parku, zpřístupnění školních hřišť dětem nebo instalace bezpečnostních prvků podél Otavy, to jsou tři z dvanácti bodů projednávaných na zasedání žákovského zastupitelstva.

Písek: Žákovské zastupitelstvo po roce opět zasedalo
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Konalo se 14. června v Kulturním domě v Písku. Vedle starostky, dvou místostarostů a devíti zastupitelů k jednání zasedlo 13 zástupců školních parlamentů z píseckých základních škol.

Šlo o historicky druhé zasedání žákovského zastupitelstva. První se konalo před rokem. V úvodní prezentaci mladé zastupitele seznámila Marie Cibulková, vedoucí odboru školství a kultury, který akci organizoval, s fungováním veřejné správy a s jednacím řádem. Starostka Eva Vanžurová zrekapitulovala výsledky loňského žákovského zastupitelstva včetně aktuálního stavu schválených návrhů. Pak už došlo na připravené body k jednání.

„Smyslem akce je dát starším žákům prostor pro vyjádření jejich požadavků směrem k vedení města. Většina nápadů byla velmi zajímavá, některé bude možné realizovat už v příštím roce, jiné si vyžádají ještě projednání v zastupitelstvu města. Přítomnost řádných zastupitelů, letos nás tu bylo dvanáct, přidává celé akci na vážnosti a děti mohou mít jistotu, že to není jenom hra,“ říká starostka Eva Vanžurová.

Mladí zastupitelé měli možnost poznat na vlastní kůži, že řízení města, rozhodování a s tím spojená zodpovědnost, nejsou nic jednoduchého. „Vyzkoušeli si, jak přednést důvodovou zprávu a argumentačně ji podpořit, jak předkládat návrhy usnesení i protinávrhy. Díky tomu se také učí kultivovat svůj projev při vystupování na veřejnosti,“ doplňuje Marie Cibulková. „Potěšilo mě, že děti byly ze svých škol na akci velmi dobře připravené.“

Také podle místostarosty Ondřeje Veselého byla většina projednávaných bodů dobře připravená a realizovatelná. „Za naprosto úžasný považuji nápad na Maraton přání a Maraton pro město předložený zastupitelkou ze ZŠ Edvarda Beneše. Co víc si přát, než aby se děti a mládež začali více zajímat o věci veřejné,“ dodává místostarosta.

Maraton přání a Maraton pro město, jejichž pořádání žákovské zastupitelstvo podpořilo, jsou akce, které mají motivovat žáky a studenty ke spoluvytváření hezkého prostředí ve městě a poskytnout jim možnost, jak vyjádřit názor, co by se v Písku mělo změnit. Mladí lidé by si na oplátku za splněná přání vzali na starosti okolí školy a aktivně by zde dohlíželi na pořádek. „Nápad jsme si přivezli z Masarykovy školy v Blatné, se kterou dlouhodobě spolupracujeme,“ vysvětlila Karolína Kozáková, žákyně deváté třídy ZŠ E. Beneše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…