Písek: Žďárské děti oslavily Martina s lampióny v rukou

12.11.2018 18:15

Více než stovka dětí a dospělých se večer v neděli 11. listopadu, na svatého Martina, vydala s lampióny v rukou na pohádkovou cestu Žďárem na Písecku. Aby akce, podporovaná Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ, měla tu správnou atmosféru, nechala obec po dobu jejího konání vypnout veřejné osvětlení.

Písek: Žďárské děti oslavily Martina s lampióny v rukou
Foto: vyletdoprotivina.cz
Popisek: Protivín

„Listopadový lampiónový průvod je jednou z posledních akcí, kterou tradičně završujeme program Oranžového roku, jehož partnerem je temelínská elektrárna. Nejde však jen o pouhou procházku obcí. Na trase čekají děti různá pohádková stanoviště, například jeskyně černokněžníka, s různými úkoly a samozřejmě drobnými odměnami,“ uvedla starostka Žďáru u Protivína Martina Lackovičová. Poznamenala, že lampiónový průvod není už dávno jen místní událostí. „Pravidelně se ho zúčastňují rodiny s malými dětmi z celého okolí, včetně Protivína,“ konstatovala starostka. Na návsi hořel oheň, pro zahřátí byl zdarma k dispozici obecní punč, pro děti pak čaj a různé sladkosti.

Spolupráce obce s Jadernou elektrárnou Temelín v rámci projektu Oranžový rok trvá letos již třináctým rokem, přičemž každoročně Žďárští upořádají s podporou ČEZ desítky různých sportovních, kulturních či společenských akcí. „V zimě jsme zahájili obecním plesem, následoval maškarní pro děti, velikonoční tvoření a stavění máje. V květnu obec s místními hasiči spolupořádala dětskou hasičskou soutěž, která každoročně patří k našim největším venkovním akcím. V létě si děti užily tábor na Jindřichohradecku a pro dospělé byla připravena řada akcí na obecním dvoře spojená s grilováním a často i živou hudbou. K nejvýznamnější letní akci určitě patřila oslava 115. výročí od založení místního sboru dobrovolných hasičů,“ vyjmenovala část programu roku 2018 Lackovičová.

Lampiónovým průvodem ovšem letošní akce ještě neskončily. V plánu má obec ještě setkání důchodců, výrobu adventních věnců, Mikulášskou nadílku a zpívání u stromečku. „Podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ si velice vážíme, protože díky může být náš život na vsi tak kulturně či sportovně pestrý,“ zdůraznila starostka.

Obec Žďár se nachází v jižní části Písecka zhruba tři kilometry od Protivína v nadmořské výšce přibližně 380 metrů. Součástí Žďáru jsou také místní části Žďárské Chalupy a Nová Ves. V současné době žije v obci cirka 260 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…