Písek podpořil cyklus o houslových legendách

14.03.2018 21:15

Město Písek se sponzorsky podílelo na vzniku dokumentárního cyklu České houslové legendy, který na ČT art představí světově proslulou tzv. českou houslovou školu a připomene její význam v dějinách hudby.

Písek podpořil cyklus o houslových legendách
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Cyklus známého houslisty Pavla Šporcla mapuje historii hry na housle v českých zemích, celosvětový úspěch našich houslistů a jejich učitelů i vliv české školy na vývoj houslové hry ve světě. K nejvýznamnějším pedagogům patřil v této oblasti horažďovický rodák Otakar Ševčík působící dlouhá léta v Písku, kde také vyučoval svou vlastní houslovou techniku. Vychoval houslisty světového věhlasu, jako byl Jan Kubelík nebo Jaroslav Kocian.

„Ševčíkova slavná houslová škola přilákala svého času do Písku také celou řadu zahraničních studentů. Z toho důvodu se našemu městu tenkrát říkávalo „Mekka houslistů“. Jejich potomci se k nám ještě dnes rádi vracejí,“ říká Jiří Prášek, ředitel Prácheňského muzea v Písku.

Šestidílný cyklus o houslových legendách, který bude uveden i zakončen sponzorským příspěvkem z Písku, začíná na ČT art v neděli 1. dubna ve 21.20 hodin. „Díl o Otakaru Ševčíkovi, natáčený mimo jiné i v Prácheňském muzeu, se bude vysílat 22. dubna,“ doplňuje Jana Bauerová z odboru školství a kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…