Písek se bude podílet na správě lávky u Borečnice

14.02.2022 9:15 | Tisková zpráva

Písek se bude podílet na správě bývalé plynové lávky přes řeku Otavu u Borečnice, která je součástí hojně využívané turistické trasy, vedoucí z Písku na Zvíkov. O lávku budou pečovat také obce Čížová a Vrcovice, v jejichž katastru se nachází.

Písek se bude podílet na správě lávky u Borečnice
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Část nákladů uhradí i Jihočeský kraj, jenž by měl lávku v únoru převzít do svého vlastnictví od společnosti E.ON. Ta přeložila plynové potrubí vedené po lávce pod dno řeky a již neměla důvod ji provozovat. Čtyřstrannou smlouvu o spolupráci při údržbě a spravování lávky schválilo zastupitelstvo.

Město Písek bude hradit polovinu nákladů na povinné mostní prohlídky, druhou polovinu uhradí Jihočeský kraj. Obec Čížová bude zajišťovat běžnou údržbu kolem lávky a udržovat přístupové cesty na levém břehu Otavy a obec Vrcovice zajistí totéž na pravém břehu.

Lávka v místě slouží od roku 1969, kdy nahradila přívoz. V letech 2017 a 2018 prošla generální rekonstrukcí, v následujících dvou letech E.ON pracoval na přeložení plynového potrubí pod dno řeky.

Obce Vrcovice a Čížová i město Písek stály o zachování lávky, protože je v širokém okolí jedinou spojnicí mezi břehy. Navíc přes ni vede významná evropská turistická trasa E10 Sedláčkova stezka a Naučná stezka Od Ptáčkovny k Caisům, dále žlutá turistická značka, dálková cyklotrasa č. 12 – „Otavská cyklistická cesta“ a tematická cyklotrasa „Okolo Písku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…