Pištín: Prázdninové pobyty ve školce byly bleskově obsazeny

22.05.2018 12:17

Bezplatné prázdninové pobyty pro předškoláky a malé školáky zaměstnaných rodičů, které letos vůbec poprvé začala nabízet Mateřská škola v Pištíně na Českobudějovicku, byly bleskově obsazeny. Poptávka po umístění dětí prakticky okamžitě překročila maximální kapacitní možnosti této moderní venkovské mateřinky.

Pištín: Prázdninové pobyty ve školce byly bleskově obsazeny
Foto: pistin.cz
Popisek: Pištín

„Zájem o umístění dětí byl mimořádný. Hned po zveřejnění informace v médiích, že začínáme přijímat přihlášky, jsem řešila jeden telefonát za druhým. Velice rychle se tak zaplnilo všech šest týdenních turnusů a všech třicet míst v každém z nich. Pravděpodobně bychom bez problémů naplnili i dvojnásobnou kapacitu. Je vidět, že pro zaměstnané rodiče je prázdninová péče o děti často velkým problémem,“ uvedla ředitelka pištínské mateřinky Kamila Lidralová.

Novinka, jež je založena na principu týdenních zážitkových příměstských táborů pro děti ve věku od tří do jedenácti let, plně v režii profesionálních pedagogů a zkušených lektorů, je financována ze zdrojů Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost. Díky těmto prostředkům jsou všechny prázdninové pobyty bezplatné. Rodiče hradí pouze běžné školní stravné.

„Hlavním cílem tohoto projektu je podpora zaměstnaných rodičů, kteří řeší problém se zajištěním péče a programu pro své děti v období letních a jarních prázdnin. Program, na jehož realizaci jsme získali prostředky z dotační výzvy Místní akční skupiny (MAS) Rozkvět, jim dává možnost plného pracovního nasazení bez nuceného přerušení nebo nutnosti měnit pracovní dobu či úvazek,“ poznamenala ředitelka.

Pištínský projekt, jehož pilotní fáze potrvá nejméně tři roky, je určen především místním žadatelům a obyvatelům okolních obcí. Školka ale neodmítá ani další zájemce. Nepřekročitelným limitem je však maximální kapacita jednotlivých týdenních turnusů. Důvodů je celá řada. Tím hlavním je bezpečí dětí. „Každý prázdninový týden bude zajištěn lektory, kteří mají dostatek zkušeností s péčí o děti různých věkových kategorií a současně bude i jinak tematicky laděný,“ doplnila Lidralová.

Projekt bude využívat prostory Mateřské školy Pištín, tělocvičnu, školní zahradu, hřiště a parky v obci. Tématy jednotlivých pobytů budou: Cesta do pravěku, Za pokladem kapitána Jacka, Týden s angličtinou, Harry Potter a pištínská záhada, „Hejbni kostrou! a Z pohádky do pohádky.

Školka má také plno, musela děti odmítat

Moderní jednotřídní Mateřská škola v Pištíně s kapacitou 28 dětí, kterou obec vybudovala předloni za zhruba osm miliónů korun, si rychle získala vynikající pověst. Potvrdily to i letošní zápisy. „Pro školní rok 2018/2019 jsme již kapacitně zcela vytíženi a bohužel jsme museli řadu dětí odmítnout,“ zdůraznila ředitelka. Škola nabízí výuku angličtiny, výtvarný a taneční kroužek. Spolupracuje s místními spolky, které pro ni připravují vzdělávací besedy i s obecní knihovnou. Pořádá také celou škálu aktivit, jichž se účastní děti společně se svými rodiči.

„Školka je velice aktivní a vzorově spolupracuje s rodiči svých žáků. I z tohoto důvodu obec, jako zřizovatel mateřinky, plně podporuje její rozvojové projekty,“ zdůraznil v této souvislosti starosta Pištína Jaroslav Havel.

Díky svým aktivitám i poloze „na dosah“ od krajského města Pištín nestárne. Za posledních deset let se počet jeho stálých obyvatel zvýšil o stovku a hlavním cílem obce zůstává i nadále další rozvoj. Investice do budování a modernizace obecní infrastruktury dosáhly v posledních letech několika desítek miliónů korun.

Pištín leží v polovině cesty na hlavní trase z Českých Budějovic do Vodňan a patří mezi devět historických vesnic oblasti takzvaných Zbudovských Blat. Obec je společně se svými místními částmi, Češnovice, Pašice a Zalužice, držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017.
Mateřinka v Pištíně, která zahájila svůj provoz v prosinci 2016, je školou nově vybudovanou v malebném venkovském prostředí. Moderní vybavení umožňuje učitelkám aktivně pracovat s dětmi na jejich pozitivním vývoji ve všech oblastech a to především hravou a laskavou formou. Děti zde prožívají období před vstupem do školy v téměř rodinném a hlavně přátelském prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…