Plzeň: Chlapci a dívky ze 44. mateřské školy sportovali

05.06.2021 19:33

Sportovní den si v pátek 4. června užily děti ze 44. mateřské školy Plzeň v Tomanově ulici. Zapojily se do projektu Sportovní hry mateřských škol (SHMŠ), které organizuje město Plzeň spolu s obecně prospěšnou společností Pohyb a zdraví a Nadací sportující mládeže.

Plzeň: Chlapci a dívky ze 44. mateřské školy sportovali
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

I SHMŠ, které se v Plzni vždy těší velkému zájmu chlapců a dívek i jejich pedagogů, se musely letos přizpůsobit situaci, jež vyvolala koronavirová krize. Letos se tak uskutečňují jako nesoutěžní. Tradiční kvalifikace v jednotlivých obvodech ani velké finále na Atletickém stadionu města Plzně se nekonají. Místo toho vyrážejí organizátoři za dětmi v termínu od 17. května do 18. června přímo do mateřských škol. V pátek 4. června měli zastávku právě ve 44. MŠ.

„Jsem ráda, že se letošní hry uskutečňují alespoň v omezenějším režimu. Je důležité, aby si děti znovu osvojily sportovní návyky a provozovaly sport a pohyb pravidelně,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová, která za dětmi do Tomanovy ulice přijela. „Je skvělé, že si děti mohou vyzkoušet své pohybové dovednosti tady v té krásné zahradě na čerstvém vzduch. A moc mě potěšilo, že děti hlásily, že pravidelně sportují. Hrají hokej, házenou, fotbal či tenis nebo chodí na balet. Důležité je, aby děti měly přirozený pravidelný všestranný pohyb, aby chodily na procházky, běhaly, jezdily na kole,“ zhodnotila páteční dopoledne Lucie Kantorová.

Děti si mohly vyzkoušet tradiční disciplíny, jako je hod do dálky, běh kolem met, skok z místa nebo přeskakování a podlézání překážky. Kromě toho byl pro ně připravený také doplňkový program včetně možnosti vyzkoušet si svoje dovednosti s míčem a se švihadlem. Chybět samozřejmě nemohl ani populární maskot v podobě žabáka a děti za své výkony dostaly drobné dárky.

„Jsme rádi, že i u nás se Sportovní hry mateřských škol uskutečnily. Děti sportovaly jako o život. Naše školka má nadstandartní pohybovou výchovu. Děti u nás mohou zkusit dětskou zumbu, dětskou jógu a máme také cvičení pro zdravá záda,“ prozradila ředitelka 44. MŠ Vlasta Willová.

Pandemie covid-19 ovlivnila již loňský ročník SHMŠ, kdy podle plánu proběhla jen kvalifikační kola. Finále se již uskutečnit nemohlo. Mateřským školám, které se neúčastnily kvalifikací, byla následně nabídnuta možnost uspořádání akce v prostorách MŠ podobnou formou jako letos

„Pevně věříme, že příští rok již bude možné SHMŠ uspořádat v obvyklé podobě. Těší nás tak velký zájem o akci ze strany mateřských škol. A samozřejmě nadšení dětí, které byly v důsledku covidové situace výrazně poznamenány nedostatkem pohybových aktivit,“ uvedl Přemysl Švarc, vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně a zároveň člen správní rady Nadace sportující mládeže.

Sportovní hry mateřských škol (SHMŠ) nepřímo navazují na zjišťování pohybových dovedností předškolních dětí (Pohyb 1P). Cílem SHMŠ je formou hravé soutěže motivovat děti před vstupem do základních škol k pravidelnému pohybu, sportu, a zároveň přispět k podchycení potenciálních sportovních talentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…