Plzeň: Dětská technická univerzita fakulty strojní má prvních 37 absolventů

25.05.2018 19:09

Celkem 37 dětí z prvního a druhého stupně základní školy si ve středu 23. května převzalo z rukou děkana Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni Milana Edla diplomy stvrzující jejich absolvování Dětské technické univerzity. Tu fakulta letos za podpory Plzeňského kraje, města Plzně a průmyslových podniků otevřela poprvé. Slavnostní promoce mladých techniků se za město Plzeň zúčastnila náměstkyně pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková.

Plzeň: Dětská technická univerzita fakulty strojní má prvních 37 absolventů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Smyslem dětské univerzity bylo zpřístupnit technické vzdělání dětem od první do deváté třídy. Zájem vyvolal nejen pokračování v podobě navazujících kurzů, ale otevření Dětské technické univerzity také žákům v Klatovech a v Tachově. Partnerem projektu je SmartEdu, jehož cílem je podporovat technické vzdělávání. Jedná se o iniciativu Správy informačních technologií města Plzně.

Každou středu odpoledne se bezmála čtyřicet žáků prvního i druhého stupně základní školy, rozdělených do nejvýše desetičlenných skupin, sešlo v laboratořích fakulty, aby za odborného vedení pedagogů Západočeské univerzity řešili různé technické úkoly a seznamovali se přístupnou formou se zákonitostmi techniky. V každé skupině nechyběly ani dívky, těch se prvního ročníku Dětské technické univerzity zúčastnilo pět.

40 dětí do pokračovacího ročníku a 170 dětí do základního kurzu

Děti se na Dětské technické univerzitě seznámili s 3D tiskem, sestavovali ze stavebnic jednoduché stroje, zjistili, jak funguje fotovoltaická či jaderná energie, podívali se do digitální jeskyně a pomocí 3D brýlí viděly, co všechno nabízí virtuální realita. Mezi tématy byly také principy fungování tajného písma a řada dalších jevů, které mohou stát na začátku zájmu o techniku.

Vzhledem k velkému zájmu Dětské technické univerzity se vedení fakulty strojní rozhodlo otevřít pokračovací kurzy tak, aby letošní absolventi mohli navázat studiem vyšší úrovně. Kromě toho bude Dětská technická univerzita opět přijímat i zcela nové zájemce, kteří si nově budou moci vybrat, zda chtějí výuku absolvovat v Plzni, v Klatovech nebo v Tachově. Celkem fakulta plánuje v příštím školním roce přijmout 40 dětí do pokračovacího ročníku a 170 dětí do základního kurzu. Přihlašování probíhá od června prostřednictvím webových stránek ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…