Plzeň: Dobrovolnické centrum TOTEM má díky městu nové prostory na Doubravce

12.03.2020 12:20

Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s. má díky městu nové prostory na Doubravce. Do pronájmu získalo objekt, který dříve využívala městská vodárna. Město jej nechalo pro potřeby dobrovolnického centra zrekonstruovat.

Plzeň: Dobrovolnické centrum TOTEM má díky městu nové prostory na Doubravce
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

TOTEM tak získal po dvou letech vlastní zázemí pro rozvíjení svých dosavadních aktivit v Městském obvodu Plzeň 4. Na Doubravce dosud různé akce pořádal v obvodní knihovně a v prostorách Gymnázia Luďka Pika. „Není tak vzdálena doba, kdy se město Plzeň rozhodlo podpořit činnost organizace TOTEM darováním budovy a vytvořením kvalitního zázemí pro aktivity a projekty cílené zejména na podporu aktivního života seniorů, ale i mezigeneračního soužití. Před více jak deseti lety se tak v bývalém objektu Městského ústavu sociálních služeb v Bolevci začal psát úspěšný příběh MDC TOTEM, jehož know-how je dnes velmi poptávanou dobrou praxí a nás pochopitelně těší, že je v tomto ohledu Plzeň inspirací pro ostatní města a regiony,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

„Ve srovnání s ostatními městy v České republice je Plzeň nejrychleji stárnoucím městem. Počet lidí pobírajících starobní důchod se blíží k 45 tisícům, připočítáme-li k tomu ještě invalidní důchodce, pak to představuje 52 tisíc. To už je téměř třetina populace města. Geometrickou řadou tak roste i počet těch, kteří mají chuť trávit své dny aktivně, což při zmíněném počtu seniorů na území města nebylo možno kapacitně uspokojit v rámci jednoho zázemí,“ připomněla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Před dvěma lety město iniciovalo vznik nových poboček TOTEMu na Nové Hospodě i na Doubravce, na Doubravce však TOTEM dosud působil v prostorách jiných institucí. „Loni se v těchto dvou pobočkách uskutečnilo 226 jednorázových akcí, z toho několik velkých, kde se při společném programu potkali jak senioři, tak i například školáci ze školních družin. Otevřeli jsme pět kurzů trénování paměti, čtyři pohybové kurzy, uspořádali dva letní příměstské tábory. Do projektu Pohádkových čtecích babiček a dědečků se zapojilo 11 plzeňských mateřských škol,“ uvedla ředitelka TOTEMu Vlasta Faiferlíková. Doplnila, že nové prostory umožní centru TOTEM zkvalitnit své aktivity a dát pocit svým klientům z Doubravky, že zde mají své zázemí.

„Budova prošla rekonstrukcí a rozšířila se o přístavbu, která bude sloužit jako kancelář. Celý objekt byl zateplen a dostal novou střechu. Nová jsou okna a dveře, podlaha, radiátory i kuchyňská linka ve společenské místnosti. Náklady na opravu činily bezmála čtyři miliony korun,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. TOTEM bude tyto prostory užívat za zvýhodněné nájemné 250 korun za metr čtverečný a měsíc. Zahradu kolem budovy bude mít ve výpůjčce zadarmo. Radní doplnil, že město připravuje další prostory pro TOTEM na Zátiší v Prostřední 48. Zde budou prostory součástí domu, který slouží k bydlení seniorům a jenž v současné době prochází kompletní rekonstrukcí. S dokončením se počítá před koncem letošního roku.

Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s. nabízí svým klientům řadu služeb, včetně sociálně aktivizačních pro seniory a rodiny s dětmi. Své místo v něm najde každý, kdo se chce vzdělávat, hýbat se a zlepšovat si kondici, chce se umělecky realizovat nebo se jen kulturně pobavit. Je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje šíření myšlenky dobrovolnictví. Na jeho činnost přispívá kromě jiných subjektů i město Plzeň.

Kompletní nabídka aktivit je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…