Plzeň: Generála Štanderu připomíná pamětní deska

10.10.2018 11:32

Pamětní deska slavnému pilotovi RAF generálu Miroslavu Štanderovi byla odhalena v pátek 5. října, tedy v den jeho nedožitých stých narozenin, na domě v plzeňské Božkovské ulici.

Plzeň: Generála Štanderu připomíná pamětní deska
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V tomto domě u své dcery prožil poslední více než dvě desítky let. Slavnostního aktu se zúčastnil první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa, druhý městský obvod Slovany reprezentoval starosta a senátor Lumír Aschenbrenner. Přítomna byla i dcera generála Miroslava Vojtová a mnoho dalších hostů.

Miroslav Štandera se narodil 5. října 1818 v Praze, ale mládí s rodiči a čtyřmi sourozenci prožil v Dobrušce. Do československého vojenského letectva vstoupil dobrovolně v roce 1936. Za války létal ve Francii i Velké Británii. Po událostech v roce 1948 uprchl z Československa zpět do Anglie, kde ve službách RAF působil ještě sedm let. Do Plzně se vrátil v roce 1994. Zapojil se do Svazu letců ČR v Plzni, Československé obce legionářské a stal se čestných členem Aeroklubu Plzeň – Letkov. V roce 2007 obdržel čestné občanství města Plzně. Zemřel 14. února 2014 ve věku 95 let.

Život válečného letce připomíná i výstava v mázhauzu radnice. Součástí expozice je rovněž výstava Plzeňští letci v boji za svobodu 1939 až 1945. Oboje si lidé mohou prohlédnout do 16. října 2018.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…