Plzeň: Jednací sál rady města má nový vzhled

19.08.2011 17:10

Designovou proměnou prošla na plzeňské radnici jednací místnost rady města. Výmalba, nový koberec, místo žaluzií záclony, pruhované a do béžové barvy laděné závěsy, jiné obrazy zcela změnily ráz jedné z nejvíce využívaných zasedacích místností nejvýznamnější budovy magistrátu.

Plzeň: Jednací sál rady města má nový vzhled
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Hlavní stěně místnosti dominuje znak města, protilehlá zeď, kterou původně zdobila Fuksova tapisérie s názvem Lovná zvěř z roku 1956, je věnována portrétům pěti plzeňských purkmistrů, konkrétně Františka Wanky, Jana Maschauera, Emanuela Tuschnera, Františka Pecháčka a Václava Petáka. Dva další portréty, Karla Houšky a Josefa Krofty, jsou zavěšeny na sousední stěně. „Jedná se o sbírkové obrazy z depozitáře Západočeského muzea. Sedm portrétů purkmistrů, kteří spravovali město v letech 1850 - 1917, jsme využili v této místnosti. Dalších pět umístíme v nejbližší době do předsálí kanceláře tajemnice úřadu," uvedl Petr Marovič z magistrátního odboru památkové péče, který se podílel nejen na výběru obrazů, ale také na celkové proměně místnosti.

Autorem většiny portrétů purkmistrů je Josef Mandl, malíř a profesor kreslení, starší bratr Matouše Mandla, starosty města Plzně v letech 1917 - 1919. Všechny mají stejný rám s uvedením jmen a let, kdy úřad vykonávali. Výjimkou je pouze portrét Václava Petáka zasazený do barokního rámu.

Kulatý stůl, dominanta jednacího sálu, zůstal zachován v nezměněné podobě.

Současně se zasedací místností byly upraveny i dva sousední prostory. Předsálí a kuchyňka, kde bylo doplněno osvětlení a vyměněna kuchyňská linka.

Celkové náklady úprav byly vyčísleny na cca 350 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …