Plzeň: Koncerty plzeňské filharmonie připomenou významné historické okamžiky

20.02.2023 17:29 | Tisková zpráva

Plzeňská filharmonie připravila na následující roky mimořádnou koncertní řadu s názvem Historické reflexe. Koncerty budou v letech 2023 a 2024 reflektovat významné historické okamžiky a osobnosti novodobých dějin. Odehrají se na řadě památných míst našich dějin, například v prostorách Památníku Terezín, v obci Klášter u Nepomuka, ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu České republiky, u Památníku Lety na Písecku, v zámeckém parku v Křimicích nebo třeba v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje.

Plzeň: Koncerty plzeňské filharmonie připomenou významné historické okamžiky
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Plzeňská filharmonie již v minulosti ojedinělým způsobem otevřela řadu historických témat, vzpomeňme např. mimořádné koncerty Umělec a totalita, Čelem k masám? Tvůrčí ohlédnutí za únorem 1948 či Nejen Mnichov 1938 Umělci proti době, vzepření se vůči osudu. Takže jsem velmi ráda, že v této tradici pokračuje i v rámci nové, mimořádné koncertní řady nazvané Historické reflexe. Historie umožňuje zkoumat současnost na základě minulosti a bez znalosti minulosti nelze pochopit ani přítomnost,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče města Plzně Eliška Bartáková.

Podle ředitelky Plzeňské filharmonie Lenky Kavalové je minulost studnicí poznání a nabízí řadu podnětů k zamyšlení. „O výzvách a úskalích, úspěších i zklamáních, radostech i tragédiích, které naši předkové prožívali, jimž čelili a k nimž museli zaujmout určitý postoj. Na některé z nich se zaměřuje koncertní řada Historické reflexe. Mnohé fenomény dějin jsou totiž stále živé a vyvolávají zájem, nejednou naplněný emocemi a rozporuplnými reakcemi,“ popsala Lenka Kavalová.

Pod taktovkou šéfdirigenta Chuheie Iwasakiho zahraje orchestr koncert s názvem Filmové evergreeny aneb Hudba filmového plátna. Vystoupení se uskuteční 19. srpna 2023 pod širým nebem v obci Klášter u Nepomuku. Jeho cílem je přispět k záchraně zámku Zelená Hora, který byl zdevastován nejprve nacistickou a poté i komunistickou armádou.

22. září 2023 čeká posluchače Historických reflexí komponovaný program, který připomene osudy šlechty v časech ohrožení Československé republiky nacistickým Německem. Koncertu Plzeňské filharmonie bude předcházet konference a vernisáž výstavy Ve znamení tří deklarací, která přibližuje projevy sounáležitosti představitelů šlechty se zemí a českým národem. Samotný koncert se uskuteční ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu České republiky.

Další významný koncert Historických reflexí je naplánován ve spolupráci s Muzeem romské kultury na 2. polovinu letošního roku při příležitosti otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Památník je nyní ve výstavbě, proto bude termín teprve upřesněn.

V katedrále sv. Bartoloměje odehraje Plzeňská filharmonie 29. května 2024 koncert k poctě kardinála Josefa Berana, jedné z nejvýznamnějších osobností římskokatolické církve minulého století, plzeňského rodáka a politického vězně. Hold kardinálu Beranovi vzdá barytonista Roman Janál, dirigent Chuhei Iwasaki a Plzeňská filharmonie. Na programu jsou Biblické písně Antonína Dvořáka a Polní mše Bohuslava Martinů. Záštitu nad koncertem převzal plzeňský biskup Tomáš Holub a primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Open air koncert Zámek v proměnách času 22. června 2024 v křimickém zámeckém parku pak celou sérii uzavře. Koncert chce připomenout kulturní odkaz knížecího rodu Lobkowiczů i nelehké osudy jeho reprezentantů ve 20. století. Návštěvníci se mohou těšit na flétnistu Jakuba Klögnera a Plzeňskou filharmonii s šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.