Plzeň: Koncerty plzeňské filharmonie připomenou významné historické okamžiky

20.02.2023 17:29 | Tisková zpráva

Plzeňská filharmonie připravila na následující roky mimořádnou koncertní řadu s názvem Historické reflexe. Koncerty budou v letech 2023 a 2024 reflektovat významné historické okamžiky a osobnosti novodobých dějin. Odehrají se na řadě památných míst našich dějin, například v prostorách Památníku Terezín, v obci Klášter u Nepomuka, ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu České republiky, u Památníku Lety na Písecku, v zámeckém parku v Křimicích nebo třeba v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje.

Plzeň: Koncerty plzeňské filharmonie připomenou významné historické okamžiky
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Plzeňská filharmonie již v minulosti ojedinělým způsobem otevřela řadu historických témat, vzpomeňme např. mimořádné koncerty Umělec a totalita, Čelem k masám? Tvůrčí ohlédnutí za únorem 1948 či Nejen Mnichov 1938 Umělci proti době, vzepření se vůči osudu. Takže jsem velmi ráda, že v této tradici pokračuje i v rámci nové, mimořádné koncertní řady nazvané Historické reflexe. Historie umožňuje zkoumat současnost na základě minulosti a bez znalosti minulosti nelze pochopit ani přítomnost,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče města Plzně Eliška Bartáková.

Podle ředitelky Plzeňské filharmonie Lenky Kavalové je minulost studnicí poznání a nabízí řadu podnětů k zamyšlení. „O výzvách a úskalích, úspěších i zklamáních, radostech i tragédiích, které naši předkové prožívali, jimž čelili a k nimž museli zaujmout určitý postoj. Na některé z nich se zaměřuje koncertní řada Historické reflexe. Mnohé fenomény dějin jsou totiž stále živé a vyvolávají zájem, nejednou naplněný emocemi a rozporuplnými reakcemi,“ popsala Lenka Kavalová.

Pod taktovkou šéfdirigenta Chuheie Iwasakiho zahraje orchestr koncert s názvem Filmové evergreeny aneb Hudba filmového plátna. Vystoupení se uskuteční 19. srpna 2023 pod širým nebem v obci Klášter u Nepomuku. Jeho cílem je přispět k záchraně zámku Zelená Hora, který byl zdevastován nejprve nacistickou a poté i komunistickou armádou.

22. září 2023 čeká posluchače Historických reflexí komponovaný program, který připomene osudy šlechty v časech ohrožení Československé republiky nacistickým Německem. Koncertu Plzeňské filharmonie bude předcházet konference a vernisáž výstavy Ve znamení tří deklarací, která přibližuje projevy sounáležitosti představitelů šlechty se zemí a českým národem. Samotný koncert se uskuteční ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu České republiky.

Další významný koncert Historických reflexí je naplánován ve spolupráci s Muzeem romské kultury na 2. polovinu letošního roku při příležitosti otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Památník je nyní ve výstavbě, proto bude termín teprve upřesněn.

V katedrále sv. Bartoloměje odehraje Plzeňská filharmonie 29. května 2024 koncert k poctě kardinála Josefa Berana, jedné z nejvýznamnějších osobností římskokatolické církve minulého století, plzeňského rodáka a politického vězně. Hold kardinálu Beranovi vzdá barytonista Roman Janál, dirigent Chuhei Iwasaki a Plzeňská filharmonie. Na programu jsou Biblické písně Antonína Dvořáka a Polní mše Bohuslava Martinů. Záštitu nad koncertem převzal plzeňský biskup Tomáš Holub a primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Open air koncert Zámek v proměnách času 22. června 2024 v křimickém zámeckém parku pak celou sérii uzavře. Koncert chce připomenout kulturní odkaz knížecího rodu Lobkowiczů i nelehké osudy jeho reprezentantů ve 20. století. Návštěvníci se mohou těšit na flétnistu Jakuba Klögnera a Plzeňskou filharmonii s šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

22:09 Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

I když berou průměrnou mzdu a na účtu jim přistane třeba třicet tisíc čistého, polovička platu padne…