Plzeň: Lavičky, které pomáhají potřebným

28.05.2019 21:14

Ve Smetanových sadech jsou opět umístěny pestře pomalované lavičky, jejichž design letos vytvořili studenti Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu v Nerudově ulici. Lavičky si v rámci charitativního projektu Plzeňské lavičky zakoupili sponzoři, výtěžek z prodeje obdržely neziskové organizace pomáhající handicapovaným lidem. Lavičky představil veřejnosti pořádající Rotary Club Beseda za účasti plzeňského primátora Martina Baxy v pondělí 27. května 2019.

Plzeň: Lavičky, které pomáhají potřebným
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Chtěl bych poděkovat všem sponzorům, kteří si lavičky zakoupili a přispěli tak na dobrou věc, ale i organizátorům a všem dalším lidem, kteří u tohoto projektu tak dlouho setrvali,“ uvedl primátor Martin Baxa. Podle něj jsou navíc lavičky příjemným zpestřením parku a spojují tak výtvarné umění mladých lidí s užitečnou pomocí handicapovaným.

Tomáš Raboch z Rotary Clubu Beseda připomněl, že projekt vznikl v roce 2005 a za tu dobu se podařilo takto nasbírat a rozdělit 2,5 milionu korun. Obdarováno bylo sdružení HelpMe a ProCit. HelpMe pečuje o mladé lidi postižené dětskou mozkovou obrnou, sdružení ProCit pomáhá rodičům dětí s autismem.

Design laviček navrhovali během let trvání projektu vysokoškolští studenti, středoškoláci i děti základních uměleckých škol. Dárci si vybrali návrhy, které je nejvíce oslovily. Lavičky pak byly podle nich vyrobeny v dílnách DEPO2015.

Na svém místě ve Smetanových sadech setrvají lavičky do podzimu, poté si je jejich sponzoři mohou buď ponechat, nebo věnovat do veřejného prostoru. Díla z minulých ročníků lze vidět například v areálech Fakultní nemocnice v Plzni na Borech a na Lochotíně i ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…